Botoșaniul, un județ al sărăciei, unde administrația lasă de dorit. Așa a fost prezentat, duminică, în cadrul emisiunii ”România, te iubesc!”, de la ProTV.
Corespondentul special al Stirilor PRO TV, Alex Dima, a cutreierat mai multe localități din județul Botoșani și a realizat un reportaj cutremurător despre sărăcia lucie în care trăiesc locuitorii mai multor sate din județul nostru.
Alex Dima a vrut să stea de vorbă cu președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, însă, în dialogul cu jurnalistul Pro TV, acesta a arătat că este în afara problemelor județului. Nu a putut oferi date reale cu caracter economico-social despre județul pe care îl adminsitrează, dar a spus că în materie de drumuri județene stăm foarte prost.
În schimb, zâmbind puternic, Macaleți s-a lăudat cu faptul că Botoșaniul a dat ortodoximului doi sfinți, iar culturii 271 de personalități.
”Este județul cu cele mai multe personalități din țară. Un număr de 271 de mari personalități…începând cu Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, matematicienii Pilat, Harte, Teoctist Patriarhul…”, a spus Macaleți.
În ipostaze proaste afost pus și primarul comunei Dimăcheni, Ștefan Cojocaru, cel care a spus că niciun localnici nu are loc de muncă, în afară de cei care lucrează la Primărie, dar și că nu știe de ce îl votează oamenii din comună.
Iată ce spun realizatorii România, te iubesc! despre Botoșani.
România 2018. Anul centenarului. Au trecut 100 de ani de la Marea Unire. Din păcate, însă, țară noastră ascunde după dealurile ei și oameni care își duc viața mai rău decât acum un secol.
Într-o casă care abia se ține pe picioare, într-un sat din Botoșani, familia Hariaga trăiește de pe o zi pe alta. 2 adulți și 5 copii locuiesc într-o odaie și singură dovadă că suntem în secolul 21 este televizorul care merge toată ziua, se arată în reportajul realizat de PRO TV.
”Ne descurcăm. Cum putem. Ce pâlpâie în oală … aia. Piureu de cartofi.” Nu au bani de lemne, în sobă îndeasă tizic, un amestec de găinaț și paie.
Cei doi soți nu lucrează, trăiesc dintr-o pensie și din alocațiile copiilor, într-o lume a lor, care pare incredibilă, dar pentru aceste locuri este o realitate cruntă. Peste drum altă familie, aceeași poveste. Nimeni nu muncește, iar copiii rar termină 8 clase în aceste locuri.
Mama, doamna Cloșcă, nu pare prea afectată că fiul a abandonat școala. Mai are alți 10 copii. Mulți sunt mici, soțul a plecat de acasă, iar ei trăiesc acum doar din alocații.
Comuna Dăngeni a fost până acum 28 de ani una dintre cele mai bogate din județ. Mărturie stau încă ruinele fostului C.A.P. Oamenii nu mai au pământ. Ori l-au vândut ori l-au dat în arendă pe nimic și sărăcia mustește aici la tot pasul. Din peste 3000 de locuitori, doar 200 sunt angajați, o bună parte dintre ei la stat.
Privind la acești aceste locuri, n-ai cum să nu te gândești la mai marii țării, care, cu tremur în glas, vorbesc despre Centenar și români.
În comuna botoșăneană Dimacheni, primarul este la al 5 lea mandat.
Anul trecut, conducerea primăriei a fost acuzată că și-a mărit salariile, iar instituția a rămas în luna august fără bani. Primarul neagă, dar recunoaște că pentru a supraviețui a folosit în 2017 banii din bugetul pe 2018, iar asta înseamnă că în curând primăria rămâne din nou fără bani.
Ștefan Cojocaru, primar Dimacheni: ”Noi suntem comuna care nu realizăm venituri prorprii. Eu nu am niciun agent economic.”
Botoșaniul a dat omenirii doi sfinți și peste 270 de personalități. Cu asta se laudă șeful Consiliului Județean. Este și zona în care aproape jumătate din drumurile județene nu sunt asfaltate.
Un motiv pentru care investitorii nu merg acolo: nu au pe unde.
La polul opus, Oradea poate fi oricând un exemplu de “așa da”. Acolo administrație se face după carte.
În Botoșani, din 700 de kilometri de drumuri județene ,aproape jumătate sunt neasfaltate. Și, acolo unde asfalt există, e plin de gropi. Este principalul motiv pentru care acest colț de lume este izolat, neatractiv pentru investitori.
Costică Macaleți este președintele Consiliului Județean. E relaxat și vede jumătatea plină a paharului: în istorie și credință Botoșaniul e un nume.
Costică Macalței, președinte CJ Botoșani: ”Este județul cu cele mai multe personalități din țară. Un număr de 271 de mari personalități…începând cu Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, matematicienii Pilat, Harte, Teoctist Patriarhul…”
Suntem județul cu 2 sfinți. Singurul. Sfântul Iacob Hozevitul de la Horodiștea…și Sfântul Onufrie. De la schitul Vorona acolo unde a ucenit și patriarhul Teoctist.”
Îl lăsăm și ne întoarcem în Dimacheni. Comuna are 1400 de suflete, dintre care 230 sunt copii. Grav este că mulți dintre ei nu pleacă la studii mai departe și își îngroapă viețile aici.
Asta înseamnă 140 de copii, care rămân aici fără viitor. Într-un studiu al Băncii Mondiale se arată că peste o treime din copiii României trăiesc în sărăcie. Iar asta ne clasează la coada Europei la acest capitol.
macalet ne minte de ani de zile ca ne face drumul de pamant de la Manoleasa la Radauti ,RUSINE ?
ss acus vine iar cu galeata la tine si uiti! acesta este orasul psd!
cum sa nu fie saraca lumea din Dingeni daca bunul nostru primar ia de la sarmanii oameni cate 3-4 mii de lei doar ca sa ii racordeze la reteaua de apa.15-20 metri de teava si au plecat economiile pe un an. sau poate ati strans bani pentru flori si ciocolata dom’primar pentru 8 martie !!!
Politicie nii egal h oti …acusi mai baga un comunicat cei de la psd dupa care un comunicat cei de la pnl si gata treaba
Un județ unde aleșii sunt interesați sa treacă luna, sa-și încaseze leafa, mai câte un proiect ca sa poată învârti fondurile în interes propriu. Lume naivă, educație minima, profilul celor ușor de manipulat. Tare mulți se fac, ca muncesc și tare bine le mai reușește și le merge. Acest Macaleti ar cam trebui sa-și vadă de bătrâneți și pensie, sa nu ne facă de râs, nu știe ce e cu el acolo, e bucuros ca locul e călduț și nu știe câte urechi are.
Ce să mai zic a dat Botoșani așa multe personalități. …
Și dumneavoastră Domnule Macaleţ va credeți poet,matematician, filosof??? sunteți personalitate de habar nimic ,ce proiecte sau ce ați realizat ???Vreau și eu un exemplu. ..
cu cata nerusinare minte primarul de dimacheni mai veniti domnilor de la pro tv poate se va afla pana la urma adevarul.
nu merg copii mai departe asa a vrut primaru,comuna este subdezvoltata rezultatul muncii primarului,sa fii 20 de ani primarsi sa ai o comuna ca aceasta e o mare rusine ,dar ati intrebat ce avere are acest asa zis primar ,nu ,mai veniti la dimacheni dl. de la pro tv,poate afla si cei de la bucuresti ce primar psd au la dimacheni. DEZBINA SI STAPANESTE REZULTATUL LA TOATE ALEGERILE A FOST DE 130 %