Comunele din județul Botoșani ar trebui să asigure asistență medicală școlară, însă doar puține se pot lăuda cu acest lucru. Potrivit prefectului Dan Șlincu, doar comunele Coțușca, Pomârla, Ungureni și Vorona au cabinete școlare. În total sunt 20 de cabinete în județ, unde activează 11 medici și 26 de asistenți medicali. Cele mai multe, 11 la număr, sunt în municipiul Botoșani.
Prefectul susține că din cauza bugetului limitat, nu pot fi prinse în finanțare cabinetele medicale școlare care ar trebui înființate.
”Personalul medical din cabinetele școlare face parte din schema organizatorică a unităților publice locale, dar cheltuielile cu salarizarea sunt plătite din bugetul Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică. Am trimis o circulară la toate autoritățile publice locale prin care le reamintim faptul că, conform legii, pot să apeleze la medicii de familie din comune. Pot să încheie contracte de prestare servicii medicale cu normă redusă. Este o responsabilitate a autorităților publice locale de a găsi soluții pe plan local. De asemenea, pot apela în situații de criză la serviciile asistenților medicali comunitari și ale mediatorilor sociali”, a spus Dan Șlincu.
La nivelul județului sunt 96 de asistenți medicali comunitari și 17 mediatori sociali.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Teodor Ferariu, susține că au existat demersuri din partea mai multor primării din județ de a înființa astfel de cabinete, însă Ministerul Sănătății nu și-a dat acceptul
”UAT-urile trebuie să asigure și asistență medicală școlară în școli. Ele nu au putut să fie dezvoltate din cauza finanțării limitate pe care Ministerul Sănătății o asigură. Solicitări din partea unităților administrativ-teritoriale au fost făcute, demersuri la minister au fost făcute, dar neasigurându-se finanțarea nu s-a trecut la pasul următor”, a spus directorul DSP Botoșani.