Inspectoratul Școlar Județean trebuie să se încadreze în bugetul alocat pentru salarii de către Ministerul Educației. Gabriel Hârtie, inspector general al IȘJ, a declarat că cele mai mari probleme vizavi de buget sunt în școlile din mediul urban.
”Este o sumă la început de an pe care ți-o alocă, iar tu ești obligat să te încadrezi pe județul Botoșani, respectiv fiecare director de școală trebuie să se încadreze în acel buget. Cele mai mari probleme vizavi de buget sunt la școlile din mediul urban. Au colective foarte mari, colective cu profesori care au grad didactic I, colective cu mulți profesori care au gradații iar finanțarea este aceeași. De exemplu, la Colegiul Național Mihai Eminescu, unde aproape 90% au gradații de merit, sunt cu grad I și vechime, salariile sunt automat mai mari, comparativ cu o școală din Mitoc, cu zece angajați. Și atunci nu se mai încadrează în buget”, a menționat Gabriel Hârtie.
Inspectorul IȘJ susține că anul trecut bugetul județului alocat pe partea de salarii pentru învățământ a fost depășit cu 3% .
” Trebuie să ne încadrăm în buget, să îți faci calculele în așa fel încât să te încadrezi. Dacă la sfârșirul anului nu te încadrezi, pentru că am avut și noi o depășire de 3% pe județ, nu o depășire extraordinară dar a fost depășit și atunci am fost convocați toți la minister să explicăm motivele pentru care s-au făcut acele depășiri, dacă sunt justificate. Au fost depășiri la bugetul de salarii”, a adăugat Gabriel Hârtie.
Inspectorii școlari generali din țară au fost chemați la Ministerul Educației și li s-a cerut încadrarea în bugetul alocat.
Mai sindicalistilor, auziti ce spune inspectorul general? Ca nu sunt bani suficienti pentru salarii in 2018! Cum explicati duritatea voastra impotriva autoritatilor locale de pina acum – destul de exagerata? Pai vedeti ca era mai bine? De ce? Pentru ca pe linga banii alocati din taxa pe valoarea adaugata destinati invatamintului, bugetele locale suportau diferenta din alte venituri. Vedeti ca sunteti fraieri!