Tot mai mulți botoșăneni sunt răpuși de bolile cardiovasculare și tumori. Cadrele medicale susțin că stresul, alimentația nesănătoasă, munca sedentară, cu tot mai puțină mișcare în aer liber, duc la îmbolnăvirea unui număr tot mai mare de persoane. Alți botoșăneni, pentru că nu își efectuează controalele medicale periodice, afla cu întârziere că suferă de afecțiuni cardio-vasculare, atunci când boala este mai greu de tratat. La fel se întâmplă și în cazul bolnavilor de cancer.
Potrivit unei situații prezentate de reprezentanții Spitalului Județean, în 2017 au fost înregistrate un număr de 924 decese în spital, mai multe ca în 2016 când s-au înregistrat 855 decese.
Secțiile în care s-au înregistrat cele mai multe decese au fost Medicală II-155 decese, Oncologie-161 decese și Neurologie 145 decese.
Decesele se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, aduse la spital în faze terminale, atunci când medicii nu mai au cum să intervină.
”În cadrul secției Oncologie marea majoritate a pacienților sunt cu boli în stadiu terminal, iar pe Medicală se internează mulți pacienți cu afecțiuni grave medicale, care asociate cu hipertensiune și diabet duc spre deces, iar în cadrul secției Neurologie cei mai mulți sunt internați cu accidente cerebrale vasculare”, a menționat medicul Ștefan Berce, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Gradul de ocupare a paturilor în 2017 a fost de 62%, iar durata medie de spitalizare în cadrul spitalului a fost de șapte zile.
Anul trecut au fost internați în spital 49.000 pacienți.