Medici sanctionati cu cite 5000 lei pentru nerespectarea legislatiei privind acordarea concediilor medicale.

Un număr de şase medici prescriptori au fost sancţionaţi cu amenzi consistente de către corpul de control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru ca au acordat concedii medicale nejustificat. Medicii prescriptori sancţionaţi, atât din medicina primară, cât şi specialişti, au fost „taxaţi” cu câte 5000 lei fiecare. Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani, a declarat că medicii au fost amendaţi pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind acordarea concediilor medicale.

S-a constatat că medicii nici nu au avut declaraţii ale persoanelor aflate în concediu, nici adeverinţe prin care să se vadă numărul de zile de concediu medical şi alte nereguli”, a spus reprezentantul instituţiei de asigurări de sănătate.

Cei şase medici prescriptori au primit amenda minimă având în vedere că sancţiunile pentru eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare sunt cuprinse între 5 000 lei şi 10 000 de lei. Amentile pot fi contestate de medici doar în instanţă. Verificările au început săptămâna trecută şi sunt în plină desfăşurare. Ele se fac prin sondaj. În luna aprilie, instituţia de asigurări de sănătate a decontat pe concediile medicale 5 miliarde lei vechi, pentru ca în luna mai cuantumul decontat pe concediile medicale să fie mult mai mare, respectiv 7 miliarde lei vechi. Rodica Huţuleac crede că prin aplicarea acestei legi numărul concediilor medicale acordate va scade semnificativ şi asta din cauza sancţiunilor destul de aspre care vor fi date medicilor prescriptori