Luminița Cucoș are 37 de ani și este din Botoșani, România. De mai mulți ani trăiește la Roma, în Italia, alături de familia sa, iar dorul de țară, sentimentul de apartenență și spiritul identitar românesc, le transpune în picturi, gravuri, lucrări de artizanat cu specific tradițional, prezență scenică în care recită, cântă, manifestându-și dragostea și atașamentul poporului în sânul căruia s-a născut, chiar dacă Luminița este acum la mii de kilometri depărtare de meleagurile natale.
O tânără româncă prin care străinii ne pot vedea așa cum trebuie: frumoși, unici, cu identitate și caracteristici proprii, cu valori tradiționale care merită cunoscute în lume.
Luminița povestește pentru ziarul on-line roitalianul.com cum a crescut într-o familie modestă din Botoșani, fiind singura fată între patru băieți.
Și-a petrecut copilăria în fabrica de confecții din Botoșani, unde mergea „la muncă” alături de mama sa. La cinci ani cânta poezii și încânta muncitoarele din fabrică, fiind răsplătită cu dulciuri pe care, ulterior, le împărțea cu frații săi.
Luminița Cucoș mărturisește că îi plăcea să cânte și să recite poezii, visând să devină interpretă de muzică populară. De altfel, ea își amintește cu plăcere că învățătoarea sa, Loredana Honcea, a pus-o să recită o poezie, primind aprecieri. După aceea, a primi și un premiu I pentru cea mai frumoasă interpretare la un concurs școlar organizat de Teatrul Mihai Eminescu.
La 14 ani a plecat în Italia, iar acum locuiește în regiunea Guidonia. Îi învață pe copii de acolo să picteze icoane și brăduți pentru Crăciun, dar și să confecționeze măști tradiționale românești.
One thought on “Povestea Luminiței, o botoșăneancă din Italia, ambasadoare a portului popular și a valorilor tradiționale românești”