Parlamentarul PSD Marius Budăi, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a declarat marți că noua formulă de calcul a bugetelor locale va asigura venituri mai mari pentru județul Botoșani și pentru primăriile botoșănene. Deputatul social-democrat a precizat că această creștere va rezulta din faptul că Legea bugetului prevede majorarea cotei defalcate din impozitul pe venit reținut de primării, de la 41,75% din încasări, la 43%, dar și din garantarea unor praguri minime de venituri pentru autoritățile locale raportate la numărul de locuitori.
„Noua formulă propusă de Guvern și adoptată de Parlament prevede ca fiecare localitate să aibă venituri de cel puțin 750 lei pe locuitor, dar nu mai puțin de 1 milion de lei pentru comune, 3 milioane pentru orașe și 5 milioane pentru municipii. Cele mai multe primării din județul Botoșani vor câștiga din acest calcul, comparativ cu ceea ce au primit anul trecut. În general, noua formulă avantajează primăriile și județele cu venituri mici, iar Botoșaniul face parte din această categorie”, a declarat Marius Budăi, care a subliniat că formula e pur matematică și nu lasă loc de jocuri politice.
Social-democratul a mai spus că va exista un prag minim garantat de Guvern și la nivelul consiliilor județene, unde veniturile nu vor putea fi mai mici 250 lei pentru fiecare locuitor din județul respectiv. Marius Budăi consideră că prin introducerea acestor praguri se vor reduce decalajele de dezvoltare din România, fără ca bugetele autorităților locale să fie afectate.
„Formula nu îi afectează pe cei cu venituri mari. Acestora li se garantează același buget de anul trecut, din care se scade jumătate din excedent, adică acei bani pe care nu i-au putut cheltui în 2017, fără însă a fi afectate sumele destinate proiectelor cu finanțare europeană. Astfel, banii nu mai zac nefolosiți în conturile unor primării sau județe cu venituri foarte mari, care nu pot cheltui ce încasează, ci sunt direcționați către localitățile și județele cu venituri mici, cum e și cazul județului Botoșani, reducându-se astfel decalajele dintre români”, a subliniat Marius Budăi, care a precizat că a votat pentru adoptarea propunerii Asociației Municipiilor din România astfel încât reducerea excedentelor să nu afecteze sumele alocate pentru proiectele cu finanțare europeană.
Potrivit explicațiilor parlamentarului PSD, la nivelul Consiliului Județean se menține cota defalcată din impozitul pe venit de 11,25% din încasări, dar veniturile nu vor putea fi mai mici decât echivalentul a 250 lei pentru fiecare botoșănean. În plus, Consiliul Județean va mai dispune de o sumă egală cu echivalentul a 25 lei pe locuitor, pe care Consiliul Județean o va putea utiliza pentru echilibrarea bugetelor locale sau pentru alte cheltuieli din județ.