Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, susține că prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale. Edilul a spus joi, într-o conferință de presă, că în calitate de primar al municipiului Botoșani, se alătură cu fermitate demersului făcut de Asociația municipiilor din România, care a adresat un memoriu Guvernului.
”Constatăm, eu împreună cu colegii mei, primarii de municipii, că toate discuțiile și promisiunile de până acum din partea guvernanților nu se resfectă defel. Între timp am mai fost păcăliți fiecare în parte, că vom primi, că vom avea bani și ne vom putea descurca. Este clar că nu s-a întâmplat lucrul acesta. Municipiului nostru i se vor confisca mai mult de 16 milioane de lei în condițiile aprobării și aplicării în forma propusă de Guvernul PSD-ALDE a Legii bugetului de stat pe anul 2018. Este nedrept ca locuitorii municipiului Botoșani să fie deposedați de fondurile necesare dezvoltării orașului. Este nedrept să nu avem fonduri pentru cofinanțarea proiectelor pe care ne străduim să le accesăm. Este nedrept să nu avem bani pentru funcționarea orașului, atâta vreme cât împreună cu echipa cu care lucrez în Primărie ne străduim să oferim locuitorilor un standard de viață normal”, a declarat Flutur.
Asociația Municipiilor din România susține în memoriu că prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% (OUG 79/2017) municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale și că reducerea veniturilor pe care le vor avea la dispoziție municipiile în anul 2018 se datorează în mare parte și procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
”Deși în negocierile Executiv-AMR au fost date asigurari că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale. Concluzia este că bugetele primăriilor vor scădea. Mai mult banii nu se vor regăsi la cetățeni deci nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Luând în considerație aceste observații AMR cere:
Modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare:
– din procentul de 100%, să fie alocat 67% direct primăriilor.
Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăruia dintre UAT-uri.
Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărui UAT și în ansamblu pe termen mediu a întregii țări. În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018.”, se arată în memoriul trimis către Guvern.