Un copil de doar patru ani a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a înecat cu o alună, fiind doar la un pas de producerea unei tragedii. Acesta a fost adus la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, unde se află încă internat pentru supraveghere. Incidentul s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute într-o familie din judeţul Botoşani.
Pentru că la unitatea medicală din Botoşani unde a fost dus micuţul nu există linie de gardă pentru ORL, iniţial, s-a luat în considerare să fie transportat la Iaşi. Însă pentru că starea copilului s-a deteriorat vizibil, prezentând insuficienţă respiratorie cauzată de aspirarea unui corp străin, medicii de la Botoşani au reuşit să îi scoată aluna cu ajutorul unui bronhoscop.
„Copilul a ajuns la noi în cursul nopţii pentru aspiraţie de corp străin. A fost evaluat de specialistul ORL de pediatrie, iar acum este internat într-o clinică de pediatre pentru supraveghere“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.
Medicii pediatri susţin că pătrunderea corpilor străini în căile aeriene ale copiilor reprezintă o urgenţă majoră, chiar şi în cazurile asimptomatice, care pot deveni în orice moment cazuri de o gravitate deosebită, ameninţătoare pentru viaţă.
„Aspiraţia de corp străin este o urgenţă majoră, dacă nu intervii în timp cât mai scurt, poate fi ireversibilă situaţia. Sunt unele vegetale care, din cauza umidităţii care există în căile aeriene şi căldurii, îşi măresc foarte repede volumul şi îi sufocă pe loc, un astfel de exemplu fiind fasolea. Aluna este dură, nu îşi măreşte volumul, dar este periculoasă pentru un copil de vârstă mică, pentru că, dacă ajunge într-un ram al bronhiei, sufocă şi trebuie intervenit cât mai repede. Aspirarea corpurilor străine este o problemă întâlnită la copii de vârstă mai mică, între un an şi trei ani, care pun un obiect în gură, în joacă, apoi, râd, vorbesc, ajungând astfel să aspire acel obiect“, a completat medicul ieşean.
sursa: Ziarul de Iași