Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cerchejeni, Protopopiatul Botoșani, a primit vineri, 17 noiembrie 2017, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Taina Sfântului Maslu. La finalul slujbei arhierești, tânărul preot Nicu Sorin Axinte de la Parohia Crasnaleuca din Protopopiatul Săveni a primit hirotesia întru duhovnic.
Momente istorice pentru enoriașii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Cerchejeni, Protopopiatul Botoșani, care l-au avut vineri în mijlocul lor pe IPS Părinte Mitropolit Teofan. Ierarhul a oficiat slujba Sfântului Maslu, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi. Printre slujitori s-au numărat pr. paroh Liviu Rotaru, precum și protoiereul Protopopiatul Botoșani, părintele Lucian Leonte.
„Taina Sfântului Maslu se săvârșește de obicei pentru cei bolnavi, la casele lor sau în spitale, după cum s-a amintit și în rugăciunile rostite. La această sfântă taină, mai mulți preoți sunt chemați la capătâiul bolnavului, sau, când este posibil, este adus cel bolnav la biserică. Această sfântă slujbă se săvârșește însă și pentru noi, cei care ne socotim sănătoși, căci dacă ne uităm al sufletul nostru, vom observa că el are multe răni. Sfântul Maslu este așezat de biserică și pentru rănile trupului nostru, dar și pentru multele răni pe care le avem în sufletul nostru. Iar cea mai mare rană sufletească este faptul că nu ne iubim unii pe alții îndeajuns, adică avem rana neiubirii”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.
„Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan în mijlocul nostru este ca o mângâiere, ca un balsam. Este o mare binecuvântare pentru toți enoriașii parohiei Cerchejeni acest moment și mulțumirea mea merge către toți membrii comunității, care, atunci când mi-a fost greu, întotdeauna au fost împrejurul meu și m-au sprijinit și m-au susținut. Au înțeles că e neecsar să susțină și să ajute Biserica în lucrarea ei misionară, pastorală, filantropică și gospădărească”, a adăugat pr. paroh Liviu Rotaru.
La finalul slujbei arhierești, tânărul preot Nicu Sorin Axinte de la Parohia Crasnaleuca din Protopopiatul Săveni a primit hirotesia întru duhovnic.
Biserica din satul Cerchejeni, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, a fost zidită între anii 1897-1901 din cărămidă pe temelie de piatră și a fost sfințită în luna noiembrie, ziua 11, anul 1901. Ctitorul bisericii este pr. ec. Mihail N. Lăpușneanu (1880-1918) și soția sa Ecaterina, împreună cu părinții lor, pr. ec. Neculai Lăpușneanu și presbitera Singhitichia, și obștea satului Cerchejeni. De la zidire, biserica a fost reparată în anul 1925 de către pr. Mihai Lăpușneanu (fiul). Locașul de cult este zidit pe locul unei alte biserici mai vechi, care în anul 1924 a fost mutată în satul Talpa. Locul vechii biserici este marcat prezent de Sfânta Masă din cimitirul bisericii. Alți preoți slujitori au fost pr. ec. Mihai Roznovanu, care în anul 1965 a făcut lucrări de consolidare prin ancorarea zidurilor și fixarea de contraforte în partea de răsărit a bisericii, pr. ec. Ioan Obuf, care între anii 1974-1975 a împodobit biserica cu pictură murală, pr. ec. Gavril Popă (1982-1986) și pr. ec. Nicolae Bobirnea (1986-1993), care au depus și ei, de asemenea, efort pentru îngijirea și înfrumusețarea bisericii. Din anul 1994 și până în prezent, pr. Liviu Rotaru este parohul bisericii Cerchejeni. Pr. Liviu Rotaru a desfășurat, pe lângă slujirea liturgică, pastorală și misionară, și ample lucrări de reparație, construire și consolidare a bisericii, împreună cu consiliul parohial și credincioșii satului.
Articol preluat de la: doxologia.ro
One thought on “IPS Părinte Teofan, la Biserica Cerchejeni: „Cea mai mare rană sufletească este faptul că nu ne iubim îndeajuns unii pe alții””