Ziua Internațională a Copilului Prematur a fost marcată, vineri, la Maternitatea Botoșani, de cadre medicale, părinți și copii care s-au născut prematur. Medicul Carmen Zaboloteanu, șef secție neonatologie, a declarat că este important să conștientizăm că există prematuritate, întrucât în ultimii ani s-au făcut mari progrese în ceea ce privește îngrijirea copilului prematur. În primele zece luni ale anului 2017, la Maternitatea Botoșani s-au născut 211 copii prematur.
Peste 70% dintre copiii prematur au cântărit la naștere între 2500 și 2000 grame, 15% au fost cu 2000 grame, 7% sub 1500 grame și 2% sub 1000 grame.
”O sarcină normală începe după 37 de săptămâni, 37-40 de săptămâni. Un copil copil este numit prematur dacă se naște sub 37 de săptămâni, iar cu cât scădem vârsta aceasta de sarcină, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mici, cu atât nevoia de îngrijiri speciale este mai mare. Avem copii care se nasc la 26, 25 de săptămâni, sunt perfect sănătoși și duc o viață normală. Neonatologia și copilul prematur merită toată atenția, și atunci rezultatele vor fi bune”, a menționat medicul Carmen Zaboloteanu.
La acțiunea de la Maternitatea Botoșani au participat peste zece mămici care au născut copiii prematur.
Una dintre acestea a născut gemene, o fetiță de 1.850 grame, iar cealaltă 1650 grame, la 31 săptămâni.
”Pentru mine a fost mai ușor pentru că au fost cuminți, pentru că am avut sprijin din partea soțului”, a spus mămica.
O altă mămică a spus că a avut probleme cu fetița pe care a născut-o prematur, însă a reușit să le depășească, iar acum copilul este sănător.
”Suferința de mamă nu este atât cât suferă copilul. Este micuț și suferă foarte mult și doare foarte mult. Am născut la 28 de săptămâni, fetiță de 1380 grame”, a spus o altă mămică.
De Ziua Internațională a Copilului Prematur, micuții au mâncat tor și au primit în dar ursuleți de pluș.