O tânără din Dorohoi, în vârstă de 33 de ani, lucrează ca asistent de farmacie în Atena. Cătălina Grigore locuiește în Atena din 2003 și povestește că i-a fost foarte greu să se acomodeze și mai ales să învețe limba.
Face exact ce ar fi făcut și în România, dar în Grecia pe bani mai mulți: pregătește rețetele, le introduce în sistem, verifică data de valabilitate și dă comenzile de medicamente la depozite și la firmele producătoare. Mai mult decât atât, prepară în laborator creme și soluții în funcție de rețete și face și vaccinurile antigripale în perioada de iarnă.
„La început a fost foarte greu. Limba mi se părea foarte grea. Credeam că nu voi reuși niciodată să o învăț! Studiile le-am făcut în România, practica la fel, așa că, întorcându-mă aici, fiind alt sistem a trebuit să o iau de la zero. Intre timp, învățând limba greacă, mi s-a oferit ocazia să lucrez ca asistent la farmacia la care sunt și acum. Știind că diploma este recunoscută în străinătate, după câteva luni bune am reușit să o recunosc. Așadar, un nou start. Noi reguli, noi termeni, alt mod de lucru. Colegele m-au ajutat, am trecut cu brio perioada de probă și am rămas în sistem”, a spus, pentru Diaspora Azi, Cătălina Grigore.
Oricât de bine i-ar merge peste hotare, dorohoianca tot ar vrea să se întoarcă acasă.
„Sinceră să fiu, duc dorul României. S-au schimbat multe…Din perioada în care studiam acolo, salariile de acum sunt destul de bune, chiar ajung la cele primite de noi, aici, care au scăzut foarte mult din cauza crizei și situației financiare precare cu care se confruntă Grecia. Nu sunt de-acord cu monopolul lanțurilor farmaceutice și pentru că în momentul de față cei care vor să-și deschidă ceva pe cont propriu sunt nevoiți să se ducă la sate. Nu sunt de-acord cu targhetul impus angajaților, prin care în funcție de vânzări ți se stabilește salariul. Nu poți băga pe gât oamenilor medicamentele. Mi-as dori să se schimbe toate astea și să se încerce un trai mai bun pentru toți oamenii, indiferent de studii sau poziție socială! Pentru mine România înseamnă ACASĂ…familie… liniște…Cele mai frumoase amintiri, chiar dacă aproape jumătate din viața mea mi-am petrecut-o aici. Vreau la un moment dat să mă întorc de tot în țară.”, a declarat, pentru sursa citată, Cătălina.
One thought on “Tânără din Dorohoi, asistent de farmacie în Atena. Ce reproșează sistemului din România”