Primarul municipiului Botoșani a tras, marți, un semnal de alarmă cu privire la bugetul local de anul viitor. Cătălin Flutur susține că municipalitatea a primit în acest an multe sarcini fără surse și că majorările salariale operate în primărie și instituțiile subordonate au dat peste cap bugetul municipiului.
”Sunt extraordinar de îngrijorat. Suntem la jumătatea lunii octombrie și nu avem niciun fel de predicție pentru bugetul de anul viitor. Asta este poate cea mai importantă problemă a municipalității. Absolut toate problemele noastre le rezolvăm dacă avem buget, iar în acest moment nu avem nici cea mai mică predicție cu ce se va întâmpla la anul. Am primit multe sarcini în acest an, sarcini fără surse. Problema devine din ce în ce mai gravă la nivel de orașe și comune mai ales. Pe de o parte respectăm legea în ceea ce privește cheltuielile de personal, minime cheltuieli de funcționare, dar nimeni nu se mai gândește la cheltuielile de dezvoltare. Este o întreagă brambureală acum, pentru că în afară de veniturile noastre proprii, care vin din taxe și impozite locale, care la rândul lor au fost diminuate prin acte normative, scăderea celor 102 taxe care se văd în buget și ne afectează în buget, mai este o modificare legislative de ultimă oră unde am mai pierdut o serie de bani din care încasăm impozitul pe teren. Ne afectează undeva pe ultimele trei luni la 600 mii lei”, a menționat Flutur.
Primarul municipiului Botoșani a spus că, în plus, există previziuni cum că de la anul ar scădea și cota din IVG de la 16% cât este în prezent la 10%. Acest lucru, mai susține primarul, ar băga în faliment mai multe primării.
”În afară de impozitele și taxele locale care sunt veniturile noastre proprii, mai avem cota noastră din IVG de unde ne echilibram bugetul și ne asiguram partea de funcționare și o minima dezvoltare. Cota de IVG era anul trecut la 16%, previziunea este că la anul vom încasa 10%. În condițiile astea, marea majoritate a UAT-urilor nu că vor avea o problemă, vor avea o problemă foarte mare. Nu vorbesc de faliment, pentru că nu am văzut multe UAT-uri intrate în faliment, dar la anul se poate întâmpla și lucrul acesta”, a mai spus Flutur.
Edilul a menționat că orașul trebuie să și funcționeze, nu doar să plătească salarii.
”Orașul trebuie să plătească lumina, salubrizarea, deszăpezirea , reparația străzilor, consimabile, utilitățile în școli, contracte care sunt în derulare”, a adăugat primarul.
One thought on “Primarul municipiului Botoșani: Sunt extraordinar de îngrijorat. Problema devine din ce în ce mai gravă”