Deputatul PSD Tamara Ciofu, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a anunțat vineri că Guvernul a aprobat înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.
„Încă din primul mandat de parlamentar am făcut propuneri legislative și demersuri pentru înființarea unei autorități care să se ocupe exclusiv de problemele privind discriminarea copiilor, fie că a fost vorba de tribunalul sau avocatul copilului alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Aveam nevoie de instituirea unor mecanisme care să promoveze participarea copiilor la luarea deciziilor care le afectează viața. În calitate de medic pediatru și apoi de om politic consider că este datoria mea să fac toate eforturile pentru protejarea intereselor și drepturilor copiilor, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și pentru accesul facil și egal la educație și sănătate”, a declarat Tamara Ciofu.
Executivul a adoptat, în ultima ședință, un proiect de lege care modifică și completează Legea nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului. Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.
„Drepturile copiilor nu trebuie să rămână doar statistici pe hârtie, ele trebuie să devină o realitatea atât în România, cât și în Europa, și în întreaga lume. Cred că trebuie să ne implicăm cu toții, parlamentari, Guvern, autorități locale pentru crearea unui cadru prin care copiii să fie încurajați să își facă cunoscute opiniile, cu garanția că aceste opinii sunt luate în considerare și se reflectă în deciziile majore care îi privesc. Era nevoie ca legislația românească să fie amendată pentru a permite copiilor să petiționeze instituțiile statului și cele europene și să beneficieze de asistență suplimentară din partea statului, fie că e vorba de sănătate, educație sau violență domestică”, a subliniat parlamentarul social-democrat.