Botosanenii care au trimitere de la medicul de familie pentru computerul tomograf, trimisi pentru investigatii la Iasi si Suceava

Botoşănenii vor trebui să meargă din nou la Suceava sau Iaşi pentru a face investigaţii mai complexe fără să scoată bani din buzunare. Şi asta pentru că, computerul tomograf al Spitalului Judeţean va oferi servicii de imagistică de înaltă performanţă gratuite doar pentru pacienţii internaţi. Cei care vor veni cu trimitere de la medicul de familie vor constata, că de luna aceasta sunt puşi la plata acestor investigaţii la Spitalul Judeţean sau în cazul în care vor dori gratuitate vor trebui să meargă la Suceava sau Iaşi, deoarece  cea mai mare unitate spitalicească din judeţ nu au acreditare pe aparat. Computerul tomograf de 500.000 euro a fost adus la Spitalul Judeţean în urmă cu doi ani, după nenumărate demersuri făcute pe vremea managerului Doru Muntianu, iar acum nu poate fi folosit de către toţi asiguraţii botoşăneni. Cei care nu vor să facă un drum la Iaşi sau la Suceava vor trebui musai să se interneze pentru a nu plăti investigaţiile care merg de la câteva milioane lei vechi şi pot ajunge şi până la 15 milioane lei vechi. Rodica Huţuleac, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, spune că acest computer nu are acreditare şi din acest motiv nu a intrat în contract cu casa.

Noi nu putem contract decât cu furnizorii care au acreditare ISO. Este o cerinţă a UE, prevăzută de doi ani, sunt norme de anul trecut şi trebuie să le respectăm. Trebuie să avem în vedere şi calitatea actului medical. Din păcate nu toţi managerii de spital au înţeles acest lucru, deşi era prevăzut cu un an în urmă un termen obligatoriu. Spitalul Judeţean nu are această acreditare", a declarat medicul Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani. Pentru a venit în sprijinul bolnavilor, reprezentanţii instituţiei de asigurări de sănătate au găsit şi o soluţie, respectiv a încheiat contracte cu alţi furnizori din judeţele Iaşi şi Suceava. "Noi am încheiat contracte cu furnizori din alte judeţe pentru a nu lăsa pacienţii fără aceste servicii medicale, respectiv RMN şi CT. Pacienţii din Ambulator, care nu sunt internaţi fac gratuit aceste investigaţii în cele două judeţe”, a adăugat şefa CJAS. În cazul în care va obţine acreditarea pe computerul tomograf, Spitalul Judeţean va putea intra în contract cu casa.