Peste 1.000 de copii restanțieri, care nu au fost vaccinați la timp anti-rujeolă, au beneficiat, în lunile iulie și august, de dozele de vaccin asigurate de autoritățile sanitare, în cadrul unei campanii derulate la Botoșani.
Potrivit unei statistici a Direcției de Sănătate Publică, care a fost prezentată în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural, în luna iulie au fost vaccinați 653 de copii restanțieri, iar în august 694 atât la grupa de vârstă 0-12 luni, cât și la 1-6 ani.
„Din analiza datelor, se observă în lunile iulie și august, luni în care mobilizarea din cadrul campaniei de vaccinare a fost mai intensă, o creștere atât a numărului de copii restanțieri, cât și a numărului de copii vaccinați”, se arată în raport.
El explică faptul că principala cauză a nevaccinării la timp, care a făcut ca numărul de restanțieri să fie ridicat, o reprezintă neprezentarea părinților la cabinetele medicilor de familie, deși au fost anunțați să facă acest lucru.
De asemenea, mulți dintre copiii nu au fost găsiți la domiciliu.
O cauză importantă care a generat întârzieri în vaccinarea antirujeolă este și lipsa vaccinului în anumite perioade, dar fiind că între luna septembrie 2016 și aprilie 2017 la DSP nu s-au primit doze de vaccin.
De la debutul epidemiei de rujeolă în România, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate nouă cazuri de rujeolă, dintre care patru la copii și cinci la adulți.