Înhumarea la 36 de ore de la deces se face doar în situații speciale, potrivit Direcției de Sănătate Publică, măsura nefiind aplicabilă pentru toate persoanele decedate. Potrivit directorului interimar al DSP Botoșani, Teodor Ferariu, sub incidența celor 36 de ore intră doar persoanele decedate în afara unităților sanitare, care prezintă risc infecțios.
“Este vorba de cazurile speciale, de persoane decedate acasă, care prezintă risc de infecţie. Se spune clar în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare. S-a înţeles greşit că se aplică în cazul tuturor persoanelor decedate”, a declarat Teodor Ferariu,
Conform art. 20, Hotărârea de Guvern 741/2016, alin. (1) „în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare, care prezintă risc infecţios şi care din motive obiective sau de sănătate publică, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (5), cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefacţie avansată şi altele asemenea, nu se pot îmbălsăma, se vor lua măsuri cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei cu ocazia autopsiei/tanatopraxiei, expertizei, transportului, îngrijirilor mortuare, înhumării, incinerării şi altele asemenea, dezinfecţiei obiectelor personale iar înhumarea şi/sau incinerarea are loc într-un interval de maximum 36 de ore de la deces.
Noua lege a înhumării a intrat în vigoare luna aceasta.
One thought on “Direcția de Sănătate Publică: Înhumarea la 36 de ore de la deces se face doar în situații excepționale”