Toţi primarii din Botoşani şi-au majorat salariile, în ciuda faptului că instituţiile pe care le conduc se confruntă cu o puternică problemă financiară.
Indiferent dacă sunt primari de municipii, oraşe sau comune, aceştia au decis să îşi ajusteze salariile în raport cu recenta Lege 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, deşi actul normativ prevede clar că majorare poate fi făcută doar dacă există resurse bugetare în acest sens.â
Fără a ţine cont de nivelul resurselor, de nivelul veniturilor, aleşii locali şi-au majorat veniturile ajungând până la 10.875 lei- în cazul primarului municipiului Botoşani, 9.425 lei- în cazul primarului de Dorohoi şi 7.975 lei în cazul primarii de oraşe.
În cazul primarilor de comune, veniturile sunt de asemenea foarte mari, variind între 5.800 de lei la comune sub 3.000 de locuitori, precum Dimăcheni sau Adăşeni, şi 7.250 de lei la comune cu peste 5.000 de locuitori, precum Vorona sau Ungureni.
Problema apare la administraţiile mici, care nu reuşesc să plătească aceste indemnizaţii ale primarilor şi viceprimarilor, dar şi salariile majorate ale funcţionarilor, din taxele şi impozitele colectate de la populaţie. În plus, aceste primării nu au practic bani de funcţionare, pentru plata utilităţilor, a iluminatului public sau salubrizării.
Măsura de majorare a salariilor este considerată a fi o greşeală. O spune chiar preşedintele Asociaţiei Comunelor, primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru.
„E o greşeală. Cei care fac estimări în speranţa că le va da Guvernul greşesc. De ce şi-au dat primarii mai mult decât pot duce comunele? Rămâne la latitudinea lor. Autonomia asta invocată de primari se plăteşte uneori cu rămânerea fără bani”, a spus Chelaru.
De altfel, mai multe primării nu mai au acum bani pentru funcţionare. Printre ele Dimăcheni şi Mihălăşeni care cer disperate bani de la Guvern.
One thought on “Primarii din Botoşani şi-au majorat salariile, deşi primăriile sunt în criză financiară. Ce venituri au aleşii!”