Aproximativ 100 de polițiști botoșăneni au ieșit la pensie de la începutul anului până la data de 14 septembrie, termen până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul.
Potrivit liderul de sindicat al polițiștilor și președintele CNS Meridian, filiala Botoșani, Virgil Bordei, plecarea trecerea în rezervă a unui număr însemnat de angajați va afecta și mai mult activitatea polițiștilor în activitate. El spune că mulți dintre polițiști au decis să iasă din sistem ”de frica legii”.
”Sunt până într-o sută de polițiști botoșăneni pensionați, dar numărul este suficient de mare ca să se creeze un deficit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean. Mulți au ieșit din sistem de frica acestei legi. Serviciile care se desfășoară se desfășoară cu greutate, cu operativitate, dar cu sacrificii. Colegii mei pe care îi reprezint și ceilalți pe care nu-i reprezint, își desfășoară serviciul cu mare greutate. Sunt deplasări în localități îndepărtate, program peste program datorită situației operative. Deși se plătesc acum orele peste program, oboseala nu se plătește”, a menționat Virgil Bordei.
Liderul de sindicat a precizat că au fost colegi de-ai lui, pe poziție de șefi, și-au dat salariile de excelență între ei, între 30 și 50%, pentru a beneficia de pensii mari.
”Aș vrea să punctez aici, și chiar vreau să se știe, colegi de-ai mei pe poziție de șefi și-au dat acele salarii de excelență între ei, 50-40-30%, și și-au mărit salariile și mărindu-și salariile au ieșit la pensie cu pensii mari, iar cei care au rămas… Ei au mers pe principiul: după noi potopul. Au beneficiat de banul public ca de un bun propriu”, a mai spus Bordei.
El a prezentat, vineri, în Comisia de Dialog Social, la care au participat și parlamentarii botoșăneni, și problemele cu care se confruntă polițiștii din județ și din țară.
Liderul de sindicat a spus că sunt încă inechități salariale la adresa polițiștilor și personalului contractual de Legea cadru 253 din 2017 privind salarizarea, că este necesară modernizarea patrimoniului, mijloacelor auto și tehnice, a dotărilor și echipamentelor polițiștilor și polițiștilor de frontieră, pentru a corespunde normelor de sănătate și securitate în muncă.
Eliminarea deficitului de personal existent la nivelul lunii mai, circa 25 mii de posturi în țară, fapt care afectează activitate operațională și implică un program de lucru supra solicitant pentru personalul în activitate ca urmare a valurilor masive de trecere în rezervă din anii 2016-2017, elaborarea unui proiect modern de lege privind statutul polițistului, acordarea tichetelor de vacanță pentru polițiști, acordarea ajutoarelor prevăzute de lege, dar suspendate de mai mulți ani cu ocazia pensionării pentru vechime în serviciu și limită de vârstă sunt alte revendicări ale angajaților MAI.
One thought on “Aproximativ 100 de polițiști botoșăneni s-au pensionat anul acesta. Liderul polițiștilor: Colegi de-ai mei pe poziție de șefi și-au mărit salariile între ei pentru pensii mai mari”