Cadrele medicale botoşănene încep să părăsească sistemul sanitar, încet cu încet, din cauza salariilor neatractive. Numai la Spitalul de Copii au plecat în ultimul an în jur de 24 de persoane din care 15 sunt asistenţi medicali. Tot la acest spital a plecat un medic, un farmacist, un logoped şi patru persoane de la auxiliar. O parte dintre aceştia au intrat la pensie, însă cea mai mare parte a personalului a părăsit sistemul sanitar botoşănean în vederea obţinerii unor venituri mai consistente. În spitalele din judeţ un asistent medical primeşte, funcţie de spital, vechime şi secţia pe care lucrează de la 1000 până la 1500 lei, în timp ce în străinătate ei pot obţine venituri de peste 1000 euro.
„Au plecat mulţi din spital. S-au pensionat, însă sunt care au plecat la lucru în străinătate şi au renunţat la contractul de la spital. Avem şi cadre medicale în concediu fără plată, însă, potrivit contractului colectiv, le aprobăm trei luni concediu fără plată dacă au cum să demonstreze că au ce lucra în afară. Sunt mulţi care au renunţat ei la sistem pentru că s-au acomodat acolo, sunt plătiţi mai bine”, a declarat medicul Livia Mihalache, managerul Spitalului de Copii.
În aceste condiţii, la aceeaşi cazuistică prestează activitate un număr mai mic de personal. Reprezentanţii spitalului spun că deocamdată fac faţă situaţiei. Aceleaşi migraţii se înregistrează şi în celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ. La Spitalul de Recuperare, de exemplu, o parte din medici au solicitat recunoaşterea studiilor în străinătate.
"Nu avem deocamdată cifre oficiale, însă există deja o bună parte din personalul medical care şi-au făcut documentaţia de recunoaştere a studiilor în străinătate. O parte din ei au şi luat parte la o bursă a locurilor de muncă pentru medici care a avut loc în Iaşi”, a declarat medicul Carmen Gavrilaş, directorul medical al Spitalului de Recuperare.
Destinaţiile preferate ale asistenţilor care îşi căută de lucru rămân Italia, Belgia, Marea Britanie, Germania, Canada sau Statele Unite ale Americii. Anul trecut, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Botoşani a eliberat 21 de adeverinţe de bună practică pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate. În acest an, alte opt cadre medicale au solicitat astfel de adeverinţe pentru a migra în străinătate