Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice ascunde multe surprize, neclarități, articole care au prevederi confuze și care dau naștere la interpretări diferite de la o instituție la alta, sau reglementări care se bat cap-în-cap creând disfuncționalități privind drepturile salariale acordate începând cu luna iulie 2017.
70 de asistenții maternali profesioniști care sunt angajați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani și care au în îngrijire copii cu dizabilități au avut parte de o surpriză neplăcută în ziua de salar, deoarece au constatat o diminuare cu 17,5% a drepturilor salariale încasate pentru luna iulie 2017. Motivul acestor diminuări sunt două articole din lege care sunt contradictorii: prin articolul 38 se mențin în plată până la 31 decembrie 2017 cuantumul brut al salariilor de bază precum și cuantumul sporurilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții și punctul 32 din articolul 44 unde se prevede abrogarea actului normativ prin care se acorda spor de 25% pentru fiecare copil cu grad de handicap aflat în plasament la asistentul maternal profesionist.
Chiar dacă reprezentanții DGASPC Botoșani au solicitat Ministerului Muncii lămuriri cu privire la aplicarea legii salarizării și a articolelor care sunt neclare, până la primirea răspunsurilor oficiale, asistenții maternali profesioniști vor primi salariile diminuate.
Totuși, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani a acordat asistenților maternali profesioniști un spor de 7,5% pentru asigurarea continuității în muncă, spor stabilit prin noua legea a salarizării și care se dorește a fi ca o recunoaștere și o recompensare a activității permanente, 24 de ore din 24 și 7 zile pe săptămână pe care o desfășoară asistentul maternal profesionist. Și în celelalte DGASPC-urilor din țară situația nu este foarte clară, astfel sunt județe în care drepturile salariale ale asistenților maternali au rămas identice ca cele pentru luna iulie 2017 fără acordarea sporului de 7,5% pentru asigurarea continuității în muncă, în alte județe se acordă și sporul de 25% pentru copil cu handicap și sporul pentru asigurarea continuității, sau nu se mai acordă nici un spor până la primirea unor răspunsuri clarificatoare.
Nici funcționarii publici și personalul contractual din aparatul propriu nu au avut motiv de bucurie la primirea salariilor în această lună, având în vedere neacordarea sporului pentru condiții de muncă de 15%, acordarea acestuia fiind reglementată în perioada imediat următoare. Cum personalul contractual nu a beneficiat de nici o majorare a salariului de bază prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani din data de 27 iulie 2017, colegii au primit drepturile salariale pentru luna iulie diminuate cu 15%. Chiar și o parte dintre funcționarii publici au primit salariile diminuate, chiar dacă prin Hotărârea de Consiliu Județean au beneficiat de o majorare a salariului de bază cu 500 lei.
Sindicatul ”IMPACT” Botoșani a promovat toate demersurile pentru clarificarea în cel mai scurt a problemelor salariale, inclusiv a strâns semnături pentru declanșarea unor acțiuni sindicale în perioada următoare, potrivit unui comunicat de presă.
One thought on “Prima categorie de angajați care vor primi salarii mai mici după aplicarea Legii salarizării unitare: Zeci de angajați de la Protecția Copilului afectați”