Dan Doboş – Moştenitorul cântecului moldovenesc

dan_dobos.jpg

Descoperit de maestrul Ioan Cobâlă, artistul are o carieră de succes. Vocea sa inconfundabilă răsună de 12 ani alături de „Rapsozii Botoşanilor“.

La 34 de ani ai săi, Dan Doboş este unul dintre cei mai îndrăgiţi solişti de muzică populară din Moldova. Tânărul cu vocea caldă şi ochii ca cerul se poate lăuda deja că a făcut carieră în folclorul românesc.

Băiat simplu de la ţară, Dan Doboş şi-a petrecut copilăria într-un sat de pe malul Prutului, unde muzica populară din Basarabia ajunge pe undele radio în casele tuturor. „Am crescut cu muzica lui Nicolae Sulac, Valentina Cojocaru şi Nicolae Glib. Versurile fraţilor de peste Prut îţi ajungeau la inimă şi-ţi ofereau libertatea de care nu ne prea bucuram pe vremea comuniştilor“, mărturiseşte artistul.

Visul său a fost însă acela de a ajunge să cânte în cunoscuta emisiune „Tezaur Folcloric“, realizată de Mărioara Murărescu. După terminarea gimnaziului, Dan Doboş a părăsit satul natal şi s-a înscris la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ din Botoşani, chiar dacă părinţii săi nu au fost de acord cu alegerea sa.

„Erau vremuri grele, iar părinţii mei nu credeau că se poate trăi din cântat. Cu greu am reuşit să-i conving să mă lase la oraş să studiez muzica“, povesteşte tânărul.Timp de patru ani, Dan Doboş a studiat trombonul la Liceul de Artă, dar a luat şi lecţii de canto.

Rapsodul suplinitor
La terminarea liceului, s-a întors în satul său de pe malul Prutului ca să-i înveţe pe copii muzica. Aproape trei ani a fost profesor suplinitor la şcoala din Ghireni. Viaţa i-a oferit şansa de a-l întâlni pe maestrul Ioan Cobâlă, care a susţinut un concert la Casa de Cultură din localitate, alături de Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“. „I-am mărturisit că vreau să încep o carieră în lumea muzicii populare şi l-am rugat să mă asculte cântând. Cred că i-a plăcut vocea mea“, a spus artistul. Nu terminase stagiul militar când maestrul Ioan Cobâlă i-a propus să cânte alături de Rapsozii Botoşanilor.

„Alt flăcău ca mine nu-i“
Pe 28 aprilie 1998, Dan Doboş devenea solist cu acte în regulă al orchestrei. Un an mai târziu câştiga marele premiu la ediţia judeţeană a Festivalului Naţional „Moştenitorii“, unul dintre cele mai cunoscute concursuri de folclor, realizat de Mărioara Murărescu.

În anul 2003 a urcat alături de Orchestra Rapsozii Botoşanilor pe scena Festivalului Mamaia, iar patru ani mai târziu a cântat la Cerbul de Aur alături de marile nume ale muzicii populare româneşti, printre care Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache şi Mioara Velicu. Piese ca „Stau pe laiţă doi bătrâni“, „Alt flăcău ca mine nu-i“ ori „Burlăcia“ au ridicat în picioare mii de iubitori ai folclorului românesc.

Artistul va urca anul acesta pe scena Casei Sindicatelor din oraş pentru a sărbători 40 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Rapsozii Botoşanilor. După 10 ani de muncă, Dan Doboş îşi va lansa în 2010 şi primul CD cu cele mai cunoscute piese din repertoriul său.

Profil
Născut. 14 iunie 1976, la Ghireni-Coţuşca,
judeţul Botoşani.
Studii. Liceul de Artă
„Ştefan Luchian“,
secţia Instrumental.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Crezi că muzica ta ajunge la sufletele oamenilor?
Eu cred că da. Atâta vreme cât reuşim să umplem sălile, iar publicul să ne aplaude la scenă deschisă, eu cred că reuşim să transmitem un mesaj prin cântec. Până la urmă acesta este rolul artistului. Să facă inimile să vibreze. 
Cui îi eşti recunoscător pentru reuşită?
În primul rând lui Dumnezeu, că mi-a dat talent şi sănătate. Apoi părinţilor mei şi, nu în ultimul rând, maestrului Ioan Cobâlă, care m-a descoperit şi m-a ajutat în ultimii 10 ani. Am avut norocul să întâlnesc oameni buni care au avut încredere în mine şi m-au sprijinit.

Ce-i place
Lui Dan Doboş îi plac oamenii buni cărora frumuseţea interioară li se citeşte pe chip. Pe lângă muzică, artistului îi plac petrecerile alături de prietenii dragi. Tânărul rapsod este sensibil la suferinţele celor din jur şi se implică în acţiuni caritabile.

Ce nu-i place
Invidia, răutatea şi lenea sunt doar câteva din lucrurile care îi displac artistului. Fire veselă şi deschisă, Dan Doboş recunoaşte că se fereşte de oamenii clevetitori, mincinoşi şi parveniţi.