Victor Construct a finantat in campanie cu cite 100.000 de lei atit PSD, cit si PDL

Investiţii de sute de mii de euro pentru susţinerea unor afinităţi politice, în timp ce statul le umple conturile în baza unor contracte cu o valoare de zeci de ori mai mare, scrier Gandul. În această situaţie se regăsesc principalele firme care au contribuit la puşculita democrat-liberalilor, în anul electoral 2009. Raza de activitate a acestor finanţatori privaţi este mai ales concentrată pe urbele conduse de reprezentanţi ai PD-L, însă nici contractele din partea autorităţilor publice centrale nu lipsesc.

Potrivit datelor apărute în Monitorul Oficial şi paginii de achiziţii publice, aria de activitate a acestor companii este una foarte pestriţă.

Zecile de contracte pe care le-au încheiat companiile de "casă" ale pedeliştilor au avut şi ele un preţ, cu mult mai mic însă decât valoarea sumelor pe care acestea le vor încasa de la stat. De departe, în topul finanţatorilor din mediul privat, dar cu lucrări în domeniul public, este Transilvania Construcţii SA.

Anul trecut a fost prolific pentru această companie, obţinând de una singură sau în asociere cu alte societăţi contracte de milioane de lei cu Primăria Cluj-Napoca, atât pentru un ansamblu de locuinţe, realizarea unui stadion şi execuţia unor lucrări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, dar şi pentru realizarea unui "Centru de întreţinere şi tratare câini" în valoare de 1.473.861 de lei. Societatea a contribuit în 2009 la puşculiţa PD-L cu 435.000 de lei, potrivit NewsIn.

Lukoil a încheiat 31 de contracte cu instituţii ale statului, dintre care şase numai cu Romsilva. Compania a sponsorizat PD-L anul trecut cu 429.750 de lei. Şi SC UMR SA a avut o expansiune fulminantă, obţinând (în anii 2009 şi 2010) 60 de contracte cu statul, încheiate cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Rovinari etc. pentru diverse prestări de servicii. La rândul ei, firma a oferit democrat-liberalilor 300.000 de lei.

Alte companii au vrut să fie sigure că pe orice formaţiune politică mizează în timpul campaniei vor avea, ulterior, câştig de cauză. Aşa au apărut firmele multifinanţatoare precum SC Victor Construct SRL, care a încheiat, anul trecut, mai multe contracte în Botoşani după ce a sprijinit, cu aceeaşi sumă, respectiv 100.000 de lei, PD-L şi PSD. Tactica a fost folosită cu succes şi de Artego SA, care a dat câte 50.000 de lei în conturile fiecăruia dintre cele două partide.