O parte dintre asistentele medicale ale Spitalului Judetean cer leafa mai mare pe motiv ca au terminat facultatea

Peste 20 de asistente medicale de la Spitalului Judeţean au solicitat conducerii unităţii un spor de 20% după ce şi-au finalizat studiile superioare. În ciuda acestui fapt, conducerea Spitalului Judeţean spune că solicitarea făcute de asistenţi este nejustificată şi nu are temei legal. Cornel Enache, managerul unităţii spitaliceşti, a precizat că spitalul nu avea nevoie de asistente medicale cu studii superioare, drept pentru care solicitarea acestora nu va fi luată în considerare. O parte din asistenţii medicali ai spitalului s-au înscris la Facultatea de Stat Gr.T. Popa din Iaşi, care are şi o filială la Botoşani, şi au absolvit cursurile de medie durată, de patru ani, cu licenţă. După absolvire, ei au solicitat conducerii spitalului echivalarea studiilor şi acordarea unor sporuri, însă fără succes.

În solicitare se spune că <am absolvit această facultate şi vă rog să îmi daţi la salariu 20% spor de leafă? Nicăieri nu este prevăzut în lege acest lucru, respectiv cele două legi care operează pe salarii în ultima vreme. În lege se spune: S-a făcut studii la nevoile unităţii, dumneavoastră aţi trimis asistentele la studii pentru că aţi avut nevoie? Nu. S-au dus din proprie iniţiativă, din dorinţa de a se perfecţiona”, a spus managerul Cornel Enache. El spune că a solicitat părerea şi medicilor şefi de secţie cu privirea la faptul dacă pot să le ofere acestor asistente cu studii superioare şi un plus de sarcini, ca să justifice creşterea de salariu.

„Medicii şefi de secţie au spus că nu au ce să le ofere. Am solicitat precizări de la Direcţiei de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, care la rândul lui a cerut precizări la Ministerul Educaţiei ce anume trebuie făcut. De la Ministerul Educaţiei ni s-a spus să fim atenţi la astfel de adeverinţe care sunt şi false”, a mai spus managerul spitalului. O parte din asistenţii medicali care s-au considerat neîndreptăţiţi, o parte au dat în judecată conducerea Spitalului Judeţean