La doar 24 de ani, un tanar din Dorohoi a adunat cinci condamnari pentru inselaciune.
Ultima dintre acestea a fost dictata vineri, de magistratii Judecatoriei Botosani, unde Sorin Verinceanu a primit sase ani si sase luni de inchisoare. Pedeapsa le contopeste pe celelalte patru primite de la magistratii din Dorohoi si Suceava si ramase definitive dupa ce recursurile formulate de inculpat au fost respinse de instantele superioare. In fata judecatorilor, Sorin Verinceanu si-a recunoscut faptele si nu a vrut sa isi faca aparare. Expertizele doctorilor au demonstrat ca tanarul a comis faptele cu discernamant, desi sufera de tulburari de personalitate.
Ultima pedeapsa i-a fost aplicata dupa ce a santajat mai multe persoane publice din judetele Botosani si Suceava. Sub identitate falsa, respectiv reporter la Pro TV Iasi, inculpatul i-a contactat pe senatorul Liviu Campanu, pe fostul director al Spitalului Judetean, Doru Muntianu, pe interpretul sucevean de muzica populara Alexandru Recolciuc, dar si pe doua maicute de la o manastire suceveana si le-a transmis ca are imagini compromitatoare cu ei. Pentru a nu le difuza le-a cerut diverse sume de bani, iar senatorul chiar a achitat 270 de lei.
Verinceanu a fost retinut de politisti dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce pretindea bani de la doua maicute din Manastirea Dragomirna, judetul Suceava.
Infractorul s-a pretins calugar si inspector
Activitatea infractionala si-a inceput-o, insa, in urma cu trei ani cand a reusit sa castige bani cu ajutorul unor legitimatii false. Absolvent al unei scoli profesionale de prelucrare a lemnului, Verinceanu a invatat ritualurile bisericesti la o manastire din judetul Neamt, unde a stat o perioada. A parasit manastirea, nu inainte de a-si cumpara haine de calugar. Dupa ce si-a facut rost de o Biblie si o cruce si si-a falsificat o delegatie emisa de un arhimandrit inexistent, Sorin Alin Verinceanu, pe "numele sau monahal", Verinceanu Lavrentie, a adunat bani de la enoriasi si de la diverse societati particulare.
Ulterior s-a dat inspector sanitar si a inceput sa faca controale in judet. Pentru a-i "ierta" pe agentii economici verificati, tanarul solicita intre 25 si 150 de lei.
Tanarul a avut identitati multiple
De la Botosani, a plecat la Suceava si apoi la Cluj. O femeie de 64 de ani, din Suceava a fost pacalita de 400 de lei, bani pe care inculpatul i-a cerut drept avans pentru o excursie la manastirile din Bucovina. In judetul Cluj s-a dus la Manastirea Nicula si a incercat sa ii pacaleasca pe preoti dandu-se drept reporter la un post de radio al Arhiepiscopiei Iasi. Acesta le-a cerut bani pentru a realiza un reportaj, insa preotii au fost destul de vigilenti si au realizat ca este o escrocherie.
Intors in judet, a incercat sa oficieze o slujba religioasa in Dorohoi pentru o persoana decedata solicitand bani de la familia indoliata. Politia a fost informata la timp de intentia falsului preot si l-a retinut.
Paradoxal este ca acesta a fost retinut abia dupa inselaciunea de anul trecut, din august. Pana atunci a stat arestat doar cateva zile. Asta desi, de fiecare data dupa ce era eliberat, comitea o noua inselaciune.