10.000 de bolnavi expediati la Iasi

Satui sa mai li se mai trimita o multime de bolnavi din Botosani, medicii ieseni au solicitat crearea unui protocol intre spitalele din cele doua judete, astfel ca pacientii sa fie dirijati spre clinicile din centrul universitar doar atunci cand au nevoie cu adevarat de specialistii de acolo, nu cand medicii ies din garda si nu mai au timp sa se ocupe de ei.

Potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica Iasi, anul trecut, in unitatile sanitare din judetul vecin au fost tratati peste 10.000 de botosaneni, judetul nostru ocupand locul II dupa Vaslui la acest capitol.

Desi admit ca multe din cazuri se preteaza la specialitatile din spitalele universitare iesene, medicii de acolo au acuzat in dese randuri si faptul ca o parte dintre bolnavi, mai ales dintre cei trimisi cu ambulantele, puteau fi tratati si in sectiile de la noi.

"La unii poate fi vorba de comoditate, la altii de lipsa de incredere in cunostintele pe care le au, dar de multe ori sunt si pacienti trimisi doar pentru ca medicul iese din tura la amiaza sau nu are chef sa se ocupe de ei. Daca exista o cat de mica scuza pentru ca pacientul sa fie trimis la Iasi, pentru unii medici botosaneni este de ajuns", a declarat un medic din cadrul Spitalului "Sfantul Spiridon" Iasi, unitatea unde ajung de altfel cei mai multi botosaneni.

Reguli pentru transferul pacientilor

Din acest motiv, saptamana trecuta, la initiativa sefilor din sanatatea ieseana, toti reprezentantii spitalelor din Moldova s-au pus de acord ca doar persoanele in stare critica sa fie tratate de catre Centrul Universitar din Iasi.

"Medicul din spital de aici va suna la medicul de garda din clinica de specialitate, ii prezinta cazul, ii spune motivatia trimiterii si primeste sau nu avizul. La un moment dat s-a propus si ca unele spitale din Iasi sa aiba asigurat un fond din partea spitalelor din celelalte judete, caz in care nu ar mai fi trebuit acel protocol de trimitere", a precizat Cornel Enache, managerul Spitalului Judetean "Mavromati".