Cea de-a XIV-a ediţie a Competiţiei pentru obţinerea Certificatului „Școală Europeană”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, se încheie joi, 15 iunie 2017, cu festivitatea de premiere a celor 63 de unităţi de învăţământ câștigătoare ale ediţiei din acest an a competiţiei. Festivitatea de premiere va avea loc la Sala „Spiru Haret” a Palatului Parlamentului din București.
În acest an, s-au înscris în competiţie un număr de 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din toate judeţele, din care doar 63 de unităţi de învăţământ preuniversitar au fost declarate câștigătoare.
Un număr de trei unităţi școlare din judeţul Botoșani vor primi titlul de „Şcoală Europeană”:Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Şcoala Gimnazială nr. 10 Botoşani și Colegiul Naţional „T. Laurian” Botoşani.
Cele trei unităţi școlare au mai obţinut Certificatul „Școală Europeană”, după cum urmează : Liceul “Regina Maria” Dorohoi și Şcoala Gimnazială Nr. 10 Botoşani în 2014 și Colegiul Naţional „A.T. Laurian” Botoşani în 2010.
Competiția „Școală Europeană” constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii – în special proiecte din cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, tineretului și sportului (Life Long Learning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020).
Odată obţinut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. La cele 13 ediții de până acum au participat 1672 de unități de învățământ din toate județele țării și 651 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
Ediția din 2017 are o încărcătură simbolică aparte. Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale , 20 de ani de când unităţile de învățământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a aderat la Uniunea Europeană și 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC).
Competiția se bucură de recunoaștere din partea instituțiilor europene. Ediția din 2014 s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Parlamentului European, iar în 2016, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Premiilor de Excelență IER pentru promovarea spiritului și valorilor europene, Institutul European din România a premiat Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale, ca promotor și coordonator al acestei competiții și pe cele 7 unități de învățământ preuniversitar care au obținut în 2016, pentru a 5-a oară, certificatul „Școală Europeană”.
Sursa: comunicat ISJ
One thought on “Trei unităţi școlare care au mai obţinut Certificatul „Școală Europeană”, premiate de Ministerul Educației”