Acțiune inedită, miercuri, în Cimitirul Pacea din Botoșani, desprinsă parcă din filmele SF. Un tânăr, care a murit în urmă cu 32 de ani, a fost deshumat, în prezența Poliției, Parcchetului Militar, Institutului de Medicină Legală. Acțiunea este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). anchetatorii vrând să afle dacă Iulian Mugur Călinescu, decedat pe 13 februarie 1985 în condiții suspecte, a fost ucis urmare a unor ”tratamente” aplicate de Securitate.
Mama băiatului, care a decedat în urmă cu un an, a dorit să afle care a fost cauza morții fiului său, iar demersurile acesteia a fost
Demersul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului dorește să contribuie la stabilirea împrejurărilor și a cauzelor reale care au determinat decesul lui Mugur Călinescu, pentru acest lucru fiind necesară deshumarea rămășițelor pământești ale acestuia.
”Sunt din 84 sunt preot în oraș, dar până acum nu am auzit așa ceva. Știam de tânărul Iulian, care a decedat în 1985, dar nu știam cauza. Suntem de acord, nu avem nicio problemă. Și biserica vrea să afle care este adevărul, ce s-a întâmplat cu acest tânăr. Sperăm să fie o cauză naturală din care a murit. Știința va dovedi adevărul”, a declarat preotul Gheorghe Adrieșescu, de la Cimitirul Pacea.
După deshumnare, preotul va face o pomenire.
Reprezentantul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a declarat că evenimentul respectiv este unul important pentru istorie.
”Mugur Călinescu a fostul unul din eroii prea puțin cunoșcuți ai rezistenței anti-comuniste din România. Curajul lui este absolut emoționant. M-am ocupat de acest caz încă din 2006-2007, când am făcut primele investigații legate de moartea sa, care de pe atunci mi s-a părut suspectă. Fiind elev al Liceul Laurian, a avut marele curaj să se împotrivească politicii regimului comunist, înscriind pe panourile care înconjurau șantierele în construcții din Botoșani ceea ce toată lumea gândea: libertate. A avut mult de suferit de pe urma anchetei Securității, iar bănuiala noastră este că în cursul acestor anchete ar fi fost otrăvit, poate chiar iradiat. Cred că inclusiv președintele României măcar acuma ar trebui să ia în considerare decorarea sa post-mortem. Ceea ce a făcut omul Călinescu este un act de mare curaj, de excepție în întreg spațiului comunismului din România”, a declarat Marius Oprea, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Rămășițele tânărului vor fi luate pentru a fi expertizate în laboratoare de specialitate, pentru a vedea dacă a fost otrăvit sau iradiat.
”Dacă Securitatea l-a ucis, trebuie confirmat de expertizele medico-legale. Dacă acest lucru s-a întâmplat, urmează ca dosarul penal deschis de Parchetul Militar Iașisă-și urmeze cursul, iar cei vinovați pentru uciderea sa să fie aduși în fața instanței. Vorbim de persoane din cadrul Securității Botoșani. Știm numele unora”, a mai spus Oprea.
El spune că misterul va fi elucidat în maxim o lună.
Reamintim că tânărul a încercat să se împotrivească prin metode și mijloace modeste dictaturii ceauşiste. Acesta şi-a propus să ia atitudine și să protesteze faţă de abuzurile şi nedreptăţile regimului prin scrierea de lozinci anticomuniste pe zidurile unor clădiri și pe panouri de gard, sperând că astfel va trezi conştiinţa şi altor concetăţeni pentru a-i determina să ia atitudine împotriva regimului.
El a fost prins și anchetat imediat de organele de Securitate și Miliție din Botoșani. Acesta se afla atunci la începutul clasei a XI-a de liceu.
În 18 octombrie s-a ordonat luarea în lucru a persoanei prin întocmirea unui Dosar de urmărire informativă privind „Elevul”, acesta fiind numele conspirativ stabilit atunci pentru Mugur Călinescu. Acest dosar a fost deschis în ziua de 21 octombrie, fiind înregistrat cu nr. 738. Scopul principal al acțiunii a fost aprofundarea informațiilor obținute despre făptuitor precum și a cauzelor care l-au determinat să întreprindă asemenea acțiuni sau a persoanelor ce l-au influențat sau eventual au avut cunoștință de aceste fapte. Din informațiile cuprinse în dosar reiese că în perioada 12 septembrie-18 octombrie 1981, Mugur Călinescu a efectuat un număr de 24 de acțiuni în care a reușit să scrie diferite texte cu conținut provocator la adresa regimului și a stărilor de lucruri existente atunci în societatea românească.
Ancheta Securității s-a răsfrânt asupra părinților, rudelor apropiate, precum și a unor prieteni și colegi de școală, dar în care au fost implicate și alte persoane. La sfârșitul lunii noiembrie cazul a fost pus în discuția colectivului de cadre didactice de la Liceul A. T. Laurian, la ședință participând ca invitați inspectorul general județean pentru învățământ, conducători locali ai partidului și UTC-ului precum și doi reprezentanți ai organelor de Securitate. În luările de cuvânt, faptele acestuia au fost condamnate, fiind considerate drept un act mîrşav care a lovit interesele poporului român, pactizând cu duşmanii şi trădătorii ţării. Ulterior, lui Mugur Călinescu i s-a întocmit un dosar pentru a fi trimis la şcoala de corecţie, însă după multe și stăruitoare intervenții făcute de mama sa pe la diferite persoane cu funcții de răspundere pe linie de partid și de stat, a reușit să obțină ca fiul său să nu fie trimis într-o astfel de instituție de reeducare.
Mugur Călinescu a refuzat să vorbească părinților despre tratamentul la care era supus acolo. Ulterior, i s-a pus diagnosticul de leucemie, acesta fiind asociat cu ciroză hepatică și icter mecanic.
Cu toate tratamentele administrate, starea de sănătate a tânărului se degrada cu repeziciune, consecințele pentru viața sa fiind deja presupuse. Mugur Călinescu moare în ziua de 13 februarie 1985 în spitalul din Iași, când nu împlinise încă 20 de ani.
One thought on “FOTO Inedit! Scos din groapă după 32 de ani. Poliția și Parchetul Militar, în Cimitirul Pacea”