Angajaţii Administrației Finanțelor Publice Botoșani au intrat în grevă, luni dimineață. Oamenii au oprit lucrul, fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, care dacă ar intra în vigoare ar urma să ducă la scăderea salariilor celor din domeniul Finanțelor.
Angajații din Finanței „nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, susțin reprezentanții sindicatului Alianța Națională Sed Lex.
„Noi nu avem nimic cu celelalte categorii sociale, dar vrem să ne aliniem la salariile în plată la nivel central, ANAF central şi Ministerul de Finanţe central. Avem o nemulţumire foarte mare pentru că noi suntem nevoiţi să trăim din veniturile salariale, pentru că avem un regim al incompatibilităţilor foarte drastic. Nu avem voie să ţinem o evidenţă contabilă, nu avem voie să dăm o consultanţă fiscală”, susţine Marius Acatrinei, vicelider la Sindicatul Sed Lex Botoşani.
„Ne pare rău că am ajuns la această situaţie, dar reprezentanţii sindicatului care au mers la întrunirea naţională nu au ajuns la o înţelegere, în sensul că grila de salarizare este diferenţiată. La nivel teritorial, la nivelul administraţiile judeţene grila este mult mai mică decât la nivel de regiune şi la mari contribuabili. Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală este acelaşi, se aplică cu aceeaşi conştiinciozitate şi de inspectorii de la mari contribuabili, şi de cei de la mici contribuabili, şi de cei de la regiune. Nu există mod de aplicare diferită a legii şi nu există fişa postului cu atribuţii separate”, a afirmat Paul Musteaţă, fost director al instituţiei.
Protestatarii avertizează că greva are o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce ar putea duce la „blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul”.