Copile imbolnavite cu sifilis

Medicii botosaneni au inceput o ancheta, dupa ce doua minore, in varsta de 12 si 15 ani, au ajuns la ei cu simptome de sifilis, iar diagnosticul a fost confirmat si de analize.

Dupa ce timp ce mai multe sedinte au refuzat sa spuna de unde au luat boala, surorile au indicat ca sursa a infectiei un tanar de 22 de ani din Botosani, cu care ar fi intretinut raporturi sexuale.

Pentru ca nu puteau da de barbat, medicii au apelat la ajutorul Politiei. Ajuns la domiciliul acestuia, echipajul de agenti l-a insotit pana la spital. Astazi, tanarul va fi examinat si clinic de un medic specialist, iar maine va afla si rezultatele testelor de sange.

"Ancheta epidemiologica a celor de la Sectia de boli dermato-venerice este in desfasurare. Daca in urma analizelor vom stabili ca este o legatura intre persoanele bolnave si cel reclamat, vom anunta si Politia, mai ales ca este vorba de o presupusa intretinere de raporturi sexuale cu minore", a precizat Ecaterina Chihaia, epidemiolog sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Daca se va dovedi ca a facut sex cu cele doua tinere, barbatul va risca sa fie acuzat de intretinere de relatii sexuale cu o minora, infractiune pentru care risca pana la 15 ani de inchisoare.

Sifilisul este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala, produsa de o bacterie in forma de spirala (Treponema pallidum). Este o boala grava prin consecintele pe care le are in timp asupra tuturor organelor, in special asupra sistemelor nervos si cardiovascular. Contaminarea cu microbul sifilisului se face prin raport sexual, prin atingerea leziunilor unui bolnav, prin sarut sau atingerea obiectelor contaminate.