Senatul României a adoptat cu o largă majoritate o iniţiativă legislativă extrem de importantă pentru producătorii români, respectiv Programul „Carne de porc din fermele româneşti”, a anunţat senatorul liberal de Botoşani Costel Şoptică, într-un comunicat de presă remis marţi.
Propunerea legislativă va da posibilitatea fermierilor autohtoni de a beneficia de un ajutor concret pentru creşterea porcinelor, în valoare de 25 de euro pe cap de animal. Această schemă de ajutor de stat se va acorda în scopul depăşirii dificultăţilor din sector, pentru dezvoltarea activităţii de creştere a porcinelor, precum şi al menţinerii nivelului de producţie cel puţin la nivelul actual.
În intervenţia sa din plenul Senatului, senatorul Costel Şoptică a remarcat că Programul „Carne de porc din fermele româneşti” va contribui esenţial la relansarea activităţii producătorilor de porcine.
„Peste 60% din carnea de porc pe care o consumăm în România este din import, ceea ce este o realitate îngrijorătoare. S-a calculat acest ajutor la 25 de euro pentru fiecare porc de minim 75 de kilograme livrat abatoarelor. S-a ajuns la concluzia că se poate acorda de la cei care deţin minim 600 de porci, respectiv ferme mici, până la 100.000, cifră de la care se consideră că fermele pot funcţiona pe picioarele lor”, a apreciat parlamentarul liberal.
„Vorbim despre un sector vitregit, care a rămas în acest stadiu probabil şi din cauza anilor mulţi în care am avut interzis, pe de o parte, exportul cărnii de porc în carcasă, şi pe de altă parte, al celui de animale vii. Schema de ajutor, aşa cum a venit ea în prima fază, a suferit modificări, în sensul în care cei 446 de milioane de euro sunt prinşi în acest moment în lege, cei 86 de milioane pentru anul acesta sunt, de asemenea, prinşi în lege, dar foarte important este că există un amendament care prevede că sumele care nu se vor cheltui în acest an vor fi reportate pentru anul viitor”, a argumentat în cadrul dezbaterilor pe marginea actului normativ senatorul PNL Costel Soptică.
Senatul este prima Camera sesizată pe acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. Programul „Carne de porc din fermele româneşti” va fi funcţional în perioada 2017 – 2020, având alocată o sumă totală de 446 de milioane de euro, din care 86 de milioane pentru acest an.
du-te mai ciorditorule si-ti vezi de afacerile tale,lasa vrajeala si nu mai prosti multimea…
banditule pe cine sustii tu? 2cu 3 si cu 4 iaca am falimentat-o
Acum câteva zile interpela ministrul agriculturii pe motiv că crește prețul cărnii de porc și nu-i bine. Acum sprijină producătorii de carne de porc …… E jale cu politicienii aștia.
Mai exact pe 06 aprilie zicea dumnealui că nu-i bine dacă va crește prețul cărnii de porc fiindcă nivelul de trai al alegătorilor va fi lovit la temelie. Acum pe 11 aprilie s-a sucit trebuie sprijiniți producătorii fiindcă e porcu’ ieftin. Mâine sau poimâine depune un proiect de lege prin care să se interzică sacrificarea porcilor , se vor consuma doar cei morți de plictiseală sau de bătrânețe.