Poliția Română derulează o campanie privind siguranța online intitulată: Prieteniile în mediul virtual pot fi fatale! Dacă te simți în pericol, anunță cel mai apropiat polițist”. În zilele noastre, internetul a devenit parte integrantă a vieții, atât pentru oamenii maturi, cât și pentru copii, având în vedere faptul că acesta facilitează accesul la informații, la expuneri distractive și că ne oferă posibilitatea de a comunica instant cu diverse persoane, aflate în toate colțurile lumii.
Internetul poate fi considerat cea mai mare democrație pentru că este mediul în care orice persoană se poate exprima liber, oricine poate expune un conținut sau își poate asuma o altă identitate atunci când comunică din spatele unui ecran.
Așadar, mediul online poate avea și caracteristici negative, în sensul că poate fi violent ori nepotrivit pentru cei mici și poate dezinforma.
Pentru prevenirea unor evenimente negative, polițiștii le recomandă cetățenilor:
Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau membrii familiei.
Nu acceptați întâlniri cu persoane cunoscute pe internet!
Nu divulgați altor persoane parola de la e-mail, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Periodic, modificați-vă parolele!
Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat ca activitatea dumneavoastră să nu fie publică, ci văzută doar de prieteni și persoane apropiate.
Adoptați un comportament decent atunci când postați propriile opinii și nu transmiteți mesaje sau imagini de natură a crea prejudicii.
Vă informăm că sistemele de operare sau soluțiile de securitate dispun de funcționalități de control parental. Aceste funcții limitează accesul copiilor la anumite tipuri de conținut, de la site-uri de pornografie la rețele sociale, până la jocuri video care au conținut violent. Utilizați-le cu încredere!
Monitorizați aplicațiile pe care le folosește copilul dumneavoastră!
Atenție și la cercul de prieteni al copilului! Poate cădea cu ușurință pradă presiunii grupului!
Fiți apropiați de copilul dumneavoastră! Discutați cu el, ascultați-i părerile, convingeți-l că este mai bine să discute cu dumneavoastră despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit pe internet.
În cazul în care sesizați schimbări comportamentale ale copilului, solicitați sprijin de la instuțiile specializate și anuntați de îndată poliția.
serios? atunci marsh draq si socializeaza in mediul real al vietii,nu sta ca un soarece in virtual si te plange ca esti agasat. Ce urmeaza…sa v-o puneti si sa faceti copii pe facebook?? Generatie de 2 lei si fara viata.