Municipiul Botoșani se va alătura și anul acesta, celei mai mari mișcări de mediu din lume, inițiată de ecologiștii de laWorld Wide Fund for Nature (WWF). La 10 ani de la prima ediție care a avut loc la Sydney și la 7 ani de când și România a aderat acestei mișcări, Earth Hour este gata să unească din nou milioane de oameni din întreaga lume cu un singur scop: lupta împotriva schimbărilor climatice.
Botoșănenii sunt invitați sâmbătă 25 martie, în intervalul orar 20,30-21,30, să se alăture milioanelor de oameni de pe întreaga planetă pentru a stinge lumina în mod simbolic și de a petrece o oră în aer liber, alături de prieteni, de vecini, colegi, etc. Cu alte cuvinte, în loc să consumăm energie acasă, dăruim din propria energie naturii, protejând-o.
Municipalitatea botoșăneană își propune ca sâmbătă, în intervalul amintit, să le dea întâlnire botoșănenilor cu mici artiști locali care vor arăta lumii că ne putem simți bine și fără a face risipă de electricitate. Momentele muzicale vor fi susținute pe pietonalul Unirii, cea mai cunoscută zonă de promenadă din oraș, și în fața Primăriei, loc tradițional de întâlnire pentru botoșăneni, cu această ocazie.
“Am răspuns din nou pozitiv invitației primite din partea celor care au inițiat și fac an de an această mișcare de mediu, de amploare, pentru că Botoșaniul este în topul orașelor verzi din România și vrem să rămânem acolo, dorim să tragem un semnal de alarmă față de schimbările climatice care ne afectează, în primul rând, sănătatea și, de ce nu, să continuăm o tradiție al cărei scop este acela de a trezi conștiințe, de a genera un impact și dincolo de această oră dedicată pământului. De comportamentul nostru față de mediul în care trăim depinde de fapt viața noastră. Prin urmare, îi invit pe botoșăneni ca preț de o oră, sâmbătă seară, să stingă lumina în case și să iasă la plimbare. Încercăm împreună cu reprezentanții unor ONGuri din Botoșani să le oferim și câteva momente artistice pentru a le face ora aceasta și mai plăcută”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.
Earth Hour înseamnă nu doar o oră oferită naturii, ci momentul încare ne putem hotărî să colectăm, să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie, să ne schimbăm obiceiurile de consum bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing, să acordăm mai mult loc în coșurile de cumpărături produselor ecologice, să fim mai atenți cu natura. Earth Hour înseamnă mai mult decât o oră acordată planetei, înseamnă punctul de la care începem să ne angajăm în acțiuni de mediu în fiecare zi, să ne schimbăm comportamentul față de natură.
Sursa: comunicat Primaria Botosani