Mafie in sistemul de acordare a certificatelor de persoane cu handicap

Fură de la stat fără limită. Zeci sau chiar sute de persoane din Botosani apar în documente ca având gradul I de handicap şi primesc indemnizaţie pentru nevăzători, cu toate că nu au nicio problemă. Totul este posibil datorită unei complicităţi de natură penală între beneficiari, medici şi o parte dintre angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Emisiunea "Martor incomod" de la postul de televiziune Tele M a dezvaluit, miercuri, o încrengătura periculoasă din sistemul de asistenţă socială, care crează lunar prejudicii importante bugetului de stat. Oameni care sunt declaraţi nevăzători şi care imediat după aceea obţin permis de conducere. Persoane care îşi îngrijesc casa şi nepoţii, care sunt declarate nevăzătoare şi care recunosc că nu au trecut pe la medic.

Agafia Constantin locuieşte în comuna Stăuceni, singură. Este înregistrata în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului ca persoană cu handicap, avand gradul I de invaliditate, fiind nevăzătoare. Femeia reuşeşte să întreţină de una singură gospodaria, deşi, cel puţin teoretic, handicapul nu îi permite acest lucru. Agafia Constantin primeste o pensie lunară de 754 de lei, iar statul o mai plăteşte şi pe o nepoată de-a ei care este asistentul personal al bătrânei, deşi o vizitează odată la două săptămâni.

handicapati_sanatosi.jpg

“Eu nu am fost la nicio comisie. M-a dus la o doctorita fata, însă eu nu am ştiut pentru ce. Eu mă duc doar la doctoriţa de familie, atât”, a recunoscut Agafia Constantin, care a fost opperata in 1991 şi 1995, de cataracta, iar la ieşire in certificatele medicale era facuta menţiunea "vindecat operator".

În aceeaşi situaţie se află şi cuscra Agafiei Constantin, Maria Ţivlică din Botoşani. Bâtrâna de 72 de ani îngrijeşte zilnic doi copii de 13 şi respectiv 17 ani. Copii sunt nepoţii femeii, părinţii acestora fiind plecaţi la muncă în Spania. Potrivit vecinilor din blocul unde locuieşte bătrâna, aceasta nu are probleme cu vederea şi se descurcă de minune singură, fără a avea nevoie şi de un asistent personal. Şi această bătrână, ca şi cealaltă, este asistată de o nepoată, care, evident, este angajată la o firmă privată.

“Copiii sunt bine îngrijiţi. Nu cred că are probleme cu vederea. Pe bătrână o văd ieşind mereu. Nu poartă ochelari. Poate are probleme de sănătate, ca orice bătrân, însă nu şi cu vederea”, a declarat şefa de scară, Gorcea Gianina.

În ambele cazuri, asistentul personal este ca şi inexistent deşi este plătit 8 ore pe zi iar natura specifică a muncii presupune prezenţa permanentă lângă aceste persoane cu handicap.

Potrivit legii, o persoană cu handicap de gradul I poate solicita un asistent personal sau poate încasa direct indemnizaţia pentru îngrijire. În acest caz se găseşte Dumitru Cojocariu, din Botoşani, care a fost pensionat în 2005, tot nevăzător, tot gradul I de handicap. Acesta lucrează potrivit vecinilor pe post de agent de pază. Dacă este nevăzator cum poate păzi ceva? Mai mult decât atât, în 2008, la 3 ani după pensionare, barbatul reuseste şi îşi reînoieşte şi permisul de conducere.

rude_cojocariu.jpg

"Din verificarile efectuate in evidentele noastre rezulta ca cetateanul in cauza are permis de conducere din 1980, iar in anul 2008 l-a preschimbat. Daca este o problema medicala care afecteaza capacitatea de a conduce autovehiculului, medicul de familie este obligat sa ne informeze iar noi luam masura anularii permisului." a declarat Teodor Orhei, ofiter Serviciul Politiei Rutiere.

Tot în 2005 Comisia de Expertiză Medicală a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială îşi dă aviz favorabil şi în cazul lui Elena Huţu, soacra lui Cojocariu Dumitru. Bătrâna locuieşte singură în satul Şoldăneşti, nu are probleme majore de vedere şi are grijă de o gospodărie impresionantă.

Ce au în comun aceste patru cazuri? Toţi sunt rude ale unei angajate a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie care pune în plată persoanele cu handicap.

handicapati_sanatosi__1_.jpg

Este vorba de Fănica Cojocariu, un simplu consilier al direcţiei, care are în familie, soţul, mama şi două mătuşi, toţi nevăzători, toţi pensionaţi pe caz de boală, toţi gradul I de handicap permanent şi două nepoate care sunt însoţitori personali ai persoanelor în cauză, însoţitori care au cu totul altă ocupaţie în timpul zilei. O fi o simplă coincidenţă sau o mare ilegalitate, mai ales că mătuşa sa recunoaşte că toate documentele i-au fost fabricate de nepoată?

“Nu este nicio neregulă în aceste dosare. Ei pot fi rechemaţi oricând la reexaminare. Nu-i nicio problemă. El a fost singur la comisie. Nu am influenţat cu nimic comisia”, a declarat Fănica Cojocariu.

Totul s-a facut si cu stirea directorului adjunct din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Daniela Cosovanu, al carei secretara este Fanica Cojocariu. De fapt, cele doua sut implicate in acelasi mod in multe alte dosare, pe care emisiunea "Martor incomod" urmeaza sa le dezvaluie.

Dosarele celor patru persoane au fost trimise spre reexaminare către medici specialişti din Iaşi.

“Vom sesiza comisia de evaluare pentru evaluarea reală a acestor persoane. În măsură în care există măcar dubiul că aceste adeverinţe nu sunt reale, vom lua măsuri de orice natură. Dacă sunt dovedite elementele constitutive ale infracţiunilor de fals şi uz de fals vom face şi plângere penală.”,a declarat directorul DGASPC, Liviu Rădăşanu.

Se pare ca in sistemul de acordare a indemnizatiilor de persoane cu handicap exista o intreaga mafie in care sunt inclusi medici oftalmologi, medicii din Comisia de expertiza si citiva functionari din DGASPC. Ilegalitatile sunt acoperite unii de altii, astfel incit persoane perfect sanatoase sunt puse in plata cu mare lejeritate. De altfel, la dosarele respective sunt adeverinte medicale semnate de medici oftalmologi recunoscuti, precum Ovidiu Mimor, Gabriel Oprisanu, Tanase Banila sau Valentina Mimor. Spre exemplu, intr-unul din dosare, medicii Valentina Mimor si Gabriel Oprisanu au parafat doua adeverinte medicale certificind boala conmstatat in prima fraza de Ovidiu Mimor, insa nu au trecut pe adeverinte nici macar data cind a fost facut consultul.