Funcţiile de conducere create suplimentar în unităţile sanitare publice vor fi reduse. CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a anunţat măsuri privind reducerea funcţiilor de conducere (la nivel de director) ale spitalului.
Documentul prevede reducerea numărului de funcţii de conducere (director) cu 28%, de la 2069, la 1492 de funcţii, însemnând 577 de funcţii.
Întrucât în majoritatea cazurilor, funcţiile de director din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar în urma numirii prin Ordin al ministrului sănătăţii şi ţinînd cont de necesitatea diminuării cheltuielilor salariale, Ministerul Sănătăţii va aplica măsura de reducere a numărului de funcţii de conducere din categoria „alţi directori” din spitalele publice menţionate, prin încetarea interimatului.
“Legea este mult prea permisivă în acest moment. Ne aflăm astăzi în situaţia în care în unele spitale mici, sub 400 de paturi există 6 funcţii de conducere, iar în altele cu peste 400 de paturi există şi câte 10 funcţii de conducere. Aveam create suplimentar tot felul de funcţii de directori ocupate interimar, în special funcţiile de director de resurse umane, IT, logistic, director administrativ pentru că acest lucru a fost permis prin Legea 95”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.
Noile măsuri care vor fi introduse preved ca:
Ø În unităţile sanitare clinice cu peste 400 de paturi să existe numai 5 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar, director de cercetare –dezvoltare şi director de îngrijiri)
Ø În unităţile sanitare clinice sub 400 de paturi să existe 4 funcţii de conducere (fără directorul de îngrijiri)
Ø În unităţile sanitare neclinice cu peste 400 paturi vor exista 4 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar, şi director de îngrijiri)
Ø În unităţile sanitare neclinice sub 400 de paturi vor fi 3 funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar)
Se va ajunge astfel la un total de 1492 de funcţii de conducere reprezentând o reducere de 577 de funcţii de conducere, însemnând o diminuare în medie a cheltuielilor cu salariile lunare de peste 1 milion lei/lună