Un consilier județean a criticat aspru, în ședința de joi, derularea proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Botoșani. Stelian Pleșca a spus că deși există o groapă ecologică, gunoiul se depozitează ca și înainte fără a fi sortat, că există camioane achiziționate în cadrul proiectului care nu au fost folosite niciodată, dar imediat vor trece la casare și că Consiliul Județean direcționează sume semnificative de bani pentru Asociația Ecoproces ”doar pentru a ține niște băieți”.
”Acest mega proiect a început în 2010, iar la acel moment municipiul Botoșani avea în jur de 106 mii gospodării. În momentul acesta la Taxe și impozite mai sunt vreo 56 mii. Suntem puși în situația, și nu vom putea duce niciodată atât gunoi cât scrie în documentele pe care le-am semnat cu Diasil, să cumpărăm gunoi de la Suceava sau să ne facem fabrică de gunoi, pentru niciodatăî nu vom putea duce 25 de tone de plastice către depozit. Din ceea ce văd eu, nu se întâmplă nimic la groapa de gunoi de la Stăuceni. Materialele sunt duse exact ca la groapa dce la municipiu și sunt răsturnate și acolo vorbim de stații de sortare. Asociația ADI Ecoproces, sistemul integrat de management, mi se par la momentul acesta niște cheltuieli făcute de Consiliul Județean pentru niște băieți care prin politică câștigă foarte mulți bani”, a spus Pleșca.
Iulian Micu, director în cadrul Consiliului Județean, a declarat că deșeurile sunt depozitate în amestec, însă se face o sortare a acestora de către societatea Diasil, la depozitul Stăuceni. Acesta a afirmat că problema vine de la orașe, municipii și comune, unde gunoiul nu este sortat, deși acest lucru trebuia să se întâmple în 2012. Acesta a mai spus că județul Botoșani nu este obligat să aducă din Suceava sau alte județe deșeuri pentru a-și face norma.
”Ceea ce se produce se colectează și se plătește serviciul prestat, iar decontarea se face efectiv prin ceea ce se cântărește. Nu apar diferențe de cantități sau alte șmecherii sau înțelegeri între operatorii de colectare și cel de la depozitare”, a spus Micu.
Domnul Plesca are dreptate. De fapt, totul pleaca de la legislatie. De ce nu functioneaza o societate comerciala a Consiliului Judetean pentru procesarea gunoiului?? Sistemul existent, preluat prin licitatii este o prostie. Orice SC venita din alt judet va percepe tarife mult mai mari, iar cheltuielile vor fi si ele mai mari. De ce nu ar fi normal ca toate comunele care au capacitatea institutionala sa-si organizeze singure sectoare de colectare si transportare a gunoiului, iar cele care nu pot sa contracteze transportul, La Stauceni trebuia infiintata o SC a Cons. judetean pentru a avea controlul asupra activitatii ei. Acolo trebuie sa se selecteze intreaga cantitate de gunoi, in asa fel incit spatiul amenajat sa ajunga pentru 60-70 de ani si sa se incaseze bani frumosi din valorificarea deseurilor de hirtie, plastic, metal etc. In plus, tarifele platite de cetateni nu ar mai creste exponential in fiecare an ca sa asiguram profituri grase unor ,,intreprinzatori” particulari. Unde nu-i cap. vai de picioare!
Domnule Macalet de ce permiteti coruperea la nivelul CJ niste indivizi pedelisti după cum se stie??serviciile de ce pun mâna la ochi ?