Funcționarii Primăriei Botoșani nu vor primi imediat majorările salariale. Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, spune că în urma unor discuții pe care le-a avut la Ministerul Muncii și cu primarii de municipii din țară, Legea salarizării unice ar fi cea care ar uniformiza salariile bugetarilor din administrație. Potrivit lui Flutur, 99% din primăriile din țară nu și-au asumat răspunderea de a da dispoziții de majorare a salariilor, după decizia Curții Constituționale. Edilul mai spune că vineri se va primi un răspuns oficial de la Guvern vizavi de aceste majorări: fie prin transpunerea deciziei Curții Constituționale în lege, fie prin adoptarea Legii salarizării unice.
”Guvernul României ar trebui să transpună în lege această decizie a Curții Constituționale. Atunci, Guvernul României ieri (nr. marți) a pus în dezbatere Legea salarizării unice, singura care ar putea să rezolve problema salariilor în mod unitar, pentru că altfel sunt probleme de cifre, procente, la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială și consilii județene. O dispoziție de primar și președinte de CJ este semnată de persoana respectivă și de cel care răspunde juridic, pentru că mai avem un mare inconvenient: votarea bugetului foarte târziu, trecând peste termenele de aplicare a unei decizii a Curții Constituționale, intră în contradicție cu legea responsabilității fiscale. Nu poți să dai o dispoziție, să angajezi niște sume atâta timp cât nu ai buget. Promisiunile sunt că până vineri se va veni cu o poziție oficială a Guvernului”, a spus Flutur.
Edilul a adăugat că doar Consiliul Județean Botoșani și un alt consiliu județean din țară și-au asumatdeciziile de majorare a salariilor.
”A fost o asumare și un pic de grabă. Asta este părerea mea. Este o decizie a Curții Constituționale, iar Curtea Constituțională vorbea de niște sporuri introduse în salarii la nivelul anilor 2009 și 2010. Acele exemple invocate, respectiv Focșani, Vaslui, erau niște stimulente pe care le aveau o serie de funcționari din primării și consilii județene, care atunci au fost introduse în salariu și cineva a făcut o excepție la lege și de asta a apărut hotărârea. Curtea Constiotuțională nu a gândit nicio secundă ce avalanșă va fi. Ei au emis un principiu”, a menționat Flutur.
Dacă Guvernul va transpune în lege decizia Curții Constituționale, atunci fondul de salarii va crește la Primăria Botoșani cu 9 milioane lei. În cazul în care se va merge pe varianta Legioi salarizării unice, funcționarii vor trebui să aștepte până în vară. Primarul mai spune că, potrivit Legii salarizării unice, se va păstra fondul de salarii și rămâne la dispoziția ordonatorului principal de credite un procent de 5% pentru premierea angajaților cu performanțe.