Ministerul Sanatatii reduce numarul directorilor de spitale: Masura afecteaza mai multi directori ai spitalelor din judet

O măsură luată de Ministerul Sănătăţii privind reducerea funcţiilor de conducere la nivelul spitalelor va scoate de pe fotolii mulţi dintre directorii unităţilor spitaliceşti din judeţul Botoşani. Astfel, potrivit şefului Serviciului RUNOS din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, Mihai Pârvu, posturile de director resurse umane şi director de îngrijiri vor fi desfiinţate de la nivelul spitalelor din judeţ, Potrivit acestuia, la Spitalul Judeţean  ar urma să dispară postul de director administrativ, ocupat actualmente de Ioan Lozneanu. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Spitalul de Copii, unde posturile de director administrativ şi cel de director îngrijiri nu vor mai exista. Şi Spitalul de Psihiatrie se află în situaţia dată, unde urmează să fie desfiinţate posturile de directori administrativ şi de îngrijiri. Pe listă intră şi Spitalul de Recuperare, unde va fi desfiinţat postul de director administrativ, acelaşi post fiind desfiinţat şi la Sanatoriul din Podriga. Persoanele care ocupă în prezent aceste funcţii vor trece pe posturi de execuţie în cadrul unităţilor unde activează.

Întrucât în majoritatea cazurilor, funcţiile de director din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar în urma numirii prin Ordin al ministrului sănătăţii şi ţinând cont de necesitatea diminuării cheltuielilor salariale, Ministerul Sănătăţii va aplica măsura de reducere a numărului de funcţii de conducere din categoria „alţi directori” din spitalele publice menţionate, prin încetarea interimatului”, se precizează într-un comunicat al ministerului.  

Măsura a fost luată în vederea reducerii cheltuielilor cu salariile lunare. Nu vor fi afectate de măsură Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalul Dorohoi, Spitalul Darabani, Spitalul Săveni, Spitalul Truşeşti şi Sanatoriul din Guranda, unde numărul directorilor este cel normal. Deocamdată nu se ştie care va fi soarta directorilor interimari ai acestor spitale. Din câte se pare şi situaţia acestora este incertă, iar la nivelul judeţului cele mai importante spitale sunt conduse pe bază de interimat.

Măsura ministerului este una foarte bună, pentru că unităţile mici aveau prea mulţi directori. Sunt şi directori interimari. Lor li s-a terminat cei trei ani de contract de management şi nu s-a mai organizat concurs. Ei pot primi prelungire la contract”, a spus Mihai Pârvu.

Spitalul Judeţean va fi singurul care va rămâne cu patru directori, celelalte unităţi vor avea câte trei directori. 

Directori care asigură interimatul spitalelor:

Cornel Enache-manager Spitalul Judeţean

Maria Olaru   manager Spitalul Obstetrică şi Ginecologie

Nicolae Vlad– manager Spitalul de Psihiatrie

Valerian Andrieş– manager Spitalul Dorohoi

Mihai Leuştean– manager Spitalul Darabani

Daniela Dornescu– manager Spitalul Săveni

Daniela– Petronela Lozneanu- manager Sanatoriu Guranda

Florentina Cuziuc– manager Sanatoriul Podriga