Primarul municipiului Botoșani consideră că nemulțumirile salariaților primăriei sunt îndreptățite, însă bugetul municipalității nu poate susține creșterile salariale. Potrivit acestuia, veniturile proprii ale Primăriei Botoșani sunt estimate pentru 2017 undeva la 36 milioane lei, iar nivelul de salarizare, după solicitarea de majorare, ar ajunge undeva la 34 milioane lei, ceea ce înseamnă că Primăriei i-ar mai rămâne 2 milioane lei pentru iluminat, salubrizare, reparații străzi și cheltuieli cu utilitățile în școli, bani insuficienți, susține Cătălin Flutur. Edilul a spus că va merge luni la Ministerul Muncii pentru a vedea dacă există vreo soluție privind suplimentarea fondurilor la Primăria Botoșani.
”Ei au o nemulțumire față de salariu, pentru că salariile din Primăria Botoșani sunt mici pentru o parte din angajați, mai ales pentru cei din aparatul propriu. Este o diferență colosală între o categorie de persoane plătite din bugetul primăriei și alte categorii, o nedreptate din punctul meu de vedere, și fiecare își dorește un salariu mai mare. Cea mai mare parte din această problemă este influențată de modul în care s-au făcut creșterile de salarii la început de an, la unii mai mult și aici mă refer la partea artistică, asistență socială. Este o problemă pe care am ridicat-o direct ministrului Muncii, lunea trecută. Vom mai merge luni o dată, pentru că singura sursă pentru noi în momentul în care cineva vine și hotărâște că se măresc salariile, dar nu ni se dă și banii pentru așa ceva, este cota de IVG ( impozitul pe venitul global) din ceea ce dăm noi statului. Dacă ne-ar mai aloca 4-5 procente, am putea să rezolvăm și această problemăî a salariaților din primărie. Dacă nu găsim această soluție să ne suplimenteze fondurile din IVG, ne vor rămâne la dispoziție vreo 2 milioane lei, din care trebuie să plătim și iluminat și reparat iluminat, străzi și reparat străzi și salubrizarea din oraș dar și celelalte obligații pe care le avem, iar pentru investiții și așa în formula aceasta nu există bani pentru dezvoltare. Nu vom mai avea bani nici măcar pentru funcționare”, a spus edilul municipiului Botoșani.
Potrivit edilului, bugetul municipiului este apăsat și de subvențiile la termie, transport public local, dar și de instituțiile de cultură, ceea ce alte județe nu au așa ceva.
Peste 60 de salariați ai Primăriei Botoșani au declanșat, miercuri, un protest spontan, ei fiind nemulțumiți de salariile mici pe care le primesc. Salariații au cerut, asemeni funcționarilor din Consiliul Județean, uniformizarea salariilor prin aplicarea deciziei Curții Constituționale.
”Vrem aplicabilitatea deciziei Curții Constituționale. Sunt în țară colegi care au câștigat în instanță măriri salariale, sunt primării care nu au câștigat pe aceeași speță, iar acum se pot alinia salariile. Am cerut să se pună în aplicare decizia Curții Constituționale. Majorarea ar fi de 40%. Atmosfera este foarte încărcată. Noi așteptăm. Se fac calcule să se vadă impactul bugetar și luăm și în calcul să ne adresăm instanței pentru aplicabilitate”, a spus Cătălin Roșcăneanu, liderul de sindicat.
Secretarul Primăriei Botoșani, Ioan Apostu, a spus că nu va semna pentru aceste majorări atâta timp cât nu există un buget.
Saracul primar Fluturas! Ce problema mare are el! Crezi ca asta-i solutia? Sa mergi la Bucuresti dupa bani? Nu fratie, PNL-ul trebuia sa fie ferm pe pozitie si sa adopte legea salarizarii unitare in cursul anului 2016( de catre marele guvern Ciolos).Apoi va trebui sa propui micsorarea numarului de angajati la Primarie, ca gem birourile de atitia angajati care nu fac mai nimic. Nu se poate ca un municipiu de sub 100.000 de oameni sa aiba o primarie cu 300-400 de angajati. Ba, mai mult, in loc sa aplici o redistribuire a personalului, ai mai angajat 20-30 de oameni spre sfirsitul anului 2016.Ai priceput? Ai priceput?