Majorările salariale aplicate în învățământ de la 1 ianuarie vor fi contestate în instanță de profesorii botoșăneni. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, spune că nemulțumirea a plecat de la modalitatea de calcul a noilor salarii din învățământ, dar și de la procentul mic acordat învățământului față de alte sectoare bugetare. Procesul va fi deschis la Tribunalul Botoșani, profesorii urmând să ceară în instanță Ministerului Educației să aplice cadrul legal în salarizare, plata diferențelor și anularea deciziilor de încadrare emise în ianuarie, precum și refacearea deciziilor și încadrărilor în învățământ.
”Noi nu putem să ne declarăm mulțumiți de o majorare salarială care să fie în medie de 15% aplicat la salariul de bază, neținându-se cont de celelalte elemente de salarizare sau păstrând elementele de salarizare la nivelul lunii decembrie, atâta timp cât în alte domenii se dau majorări salariale de gen 75% sau se dau creșteri salariale nete de 1000 lei la alte categorii de bugetari. Nu ne declarăm mulțumiți și drept urmare vom contesta deciziile de salarizare. Vom deschide procese pentru că salarizarea nici măcar la nivelul acesta acordat nu este legală. Modul în care a fost pusă în aplicare HG 38 împreună cu Ordonanța privind creșterea salariilor din învățământ din 2017 este unul ilegal, iar ilegalitatea este făcută prin programul de salarizare unic la nivel național, acel celebru Edusal, gestionat de minister prin SIVECO, unde algoritmul de calcul al drepturilor salariale este altul decât prevede cadrul legal, Nicăieri nu se spune că dirigenția se calculează la salariul din decembrie sau că gradația de merit se calculează la salariul din septembrie sau că plata unei ore suplimentare se face calculându-se la salariul din decembrie. Considerăm acestea ca fiind niște abuzuiri, niște ilegalități și nu găsim o altă soluție decât să ne adresăm instanței, având în vedere că la Ministerul Educației ne-am adresat în scris și soluția a fost că s-a cerut punctul de vedere al ministerului muncii cum se aplică”, a spus Liviu Axinte.
Potrivit liderului de sindicat, în urma aplicării majorării cu 15%, unii profesori au primit în plus la salariu 20lei, iar alții 300 lei net. Acțiunea în instanță va fi deschisă individual, pe fiecare cadru didactic în parte.