De șapte ani sărbătorim, la data de 15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale. Ziua Culturii Naționale are menirea de a-i omagia pe oamenii de cultură remarcabili și reprezentativi pentru fiecare stat. România și Republica Moldova au ales să marcheze această zi pe data de 15 ianuarie. Pentru noi, botoșănenii, un motiv în plus de mândrie și obligație în același timp de a o celebra, de a o promova, de a reflecta asupra culturii române. Cu această ocazie, TNL Botoșani a organizat o acțiune prin care și-a propus să promoveze și mai bine existența unei asemenea zile. Astfel, în aceasta mare zi pentru cultura română, tinerii liberali s-au deplasat în orașul Flămânzi pentru a le oferi localnicilor ecusoane cu strofe din poeme celebre, amintindu-le totodată de însemnătatea acestei zile. Oamenii au fost suprinși plăcut de întâlnirea cu tinerii liberali, unii dintre ei spunându-le că vor păstra versurile tipărite ca pe un talisman al lor.
“A fost o activitate prin care am dorit să promovăm mai bine și în județ Ziua Culturii Naționale. Am început cu orașul Flămânzi pentru că aici, la Flămânzi, anul trecut, a fost finalizat un proiect cultural cu fonduri europene despre care s-a vorbit mai puțin, un proiect prin care au fost realizate obiective importante și am să amintesc doar de muzeul țăranului care funcționează în fosta clădire a Primăriei, acum refăcută sau restaurarea bisericii din Prisacani de la 1650. Am dorit să oferim oamenilor de aici o mică atenție de Ziua Culturii Naționale drept mulțumire pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă până la finalizarea lucrărilor. Am dorit totodată să felicităm autoritățile locale că au adus o binefacere culturii. Vom proceda la fel, în anii următori, cu aceste mici atenții pentru oamenii din localitățile unde se întâmplă ceva bun pentru cultura noastră”, a declarat Raluca Dobinciuc, consilier local în orașul Flămânzi și președinte TNL Flămânzi.
“Ne-am propus să promovăm mai bine această zi, dar dorim s-o facem și printr-o reflecție asupra importanței acestei zile. Dorim prin această acțiune pe care o vom organiza de acum înainte în fiecare an să ajungem în localitățile unde se întâmplă lucruri bune pentru cultura noastră. E un gest de mulțumire pe care îl adresăm, nu autorităților neapărat, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, ele derulează proiectele sau investițiile, ci oamenilor din acele zone, principalii beneficiari ai acelor obiective culturale și, totodată, un mod de a încuraja și de a promova și noi prin puterile noastre ceea ce se întâmplă frumos în județ din punct de vedere cultural”, a declarat Radu Lebădă, președinte executiv TNL Botoșani.
această pepinieră de tineri urmasi ale celebrelor exemplare udrea, videni, basescu, bica…..