Noi condiţii la dosarele pentru permisul auto

Condiţiile pentru obţinerea permisului de conducere s-au modificat in acest an. Astfel, inscrierea la şcoala de şoferi se va face doar in baza dosarului de candidat care va trebui intocmit inainte de inceperea cursurilor. Altfel spus, candidaţii nu vor putea ieşi in trafic decit după ce depun dosarul complet care va cuprinde fişa medicală, avizul psihologic, cazierul judiciar, copia documentului de identitate, copia permisului de conducere, in cazul solicitanţilor care doresc obţinerea unei noi categorii sau subcategorii, precum şi dovada că solicitantul a absolvit un curs de legislaţie rutieră şi conduită preventivă organizat de o unitate autorizată, dar şi copia hotăririi judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, in cazul persoanelor care solicită examinarea pentru obţinerea unui nou permis de conducere in locul celui anulat.

"Inainte, unii instructori programau candidaţii la cursuri doar in baza avizului psihologic şi a cărţii de identitate, dosarul fiind intocmit pe parcurs, pină la finalizarea cursurilor. Acum, insă, dosarul va trebui intocmit din start", a precizat Valentin Vechiu, liderul Sindicatului instructorilor auto.

O altă noutate este reprezentată de faptul că cei care doresc să obţină permisul pentru categoriile C sau D vor trebui să facă dovada că au deja permis pentru categoria B, iar inscrierea la şcoala de şoferi se va face doar dacă cei care aspiră la permis indeplinesc condiţiile legate de virsta minimă.

Promovabilitate sub 40%

Anul trecut, angajaţii Serviciului permise şi inmatriculări vehicule au efectuat peste 24.100 de planificări la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, fiind examinaţi aproape 20.000 de candidaţi. Dintre aceştia, doar 7.820 au fost admişi, procentul de promovabilitate fiind de 39,15%.