PSD promite că va continua aplicarea modelului introdus în timpul Guvernării Ponta, când salariile bugetarilor au crescut în medie cu 66%, iar România a avut cea mai mare creștere economică din Europa.
În prezent, PSD arată că prin programul de guvernare pentru următorii patru ani va aplica același model economic, ceea ce va permite o majorare a salariilor bugetarilor cu 56% în următorii patru ani.
În cazul medicilor creșterea va fi mai mare, astfel încât din 2018 un rezident va câștiga cel puțin 1.250 euro/lună, iar un medic primar cu gradul V va ajunge la 3.600 euro/lună. Salariile profesorilor vor fi și ele majorate cu 80% până la 1 iulie 2018. Și salariile din sectorul privat vor crește prin efectul scăderii taxelor pe salarii. Astfel, impozitul va fi redus de la 16% la 0% pentru salariile mai mici de 2.000 lei și la 10% pentru ce depășește această sumă. De asemenea, contribuțiile sociale vor fi reduse la 35% de la 39,25% în prezent.
De cealaltă parte PNL se întrece în promisiuni care mai de care mai atractive de electorat. Dar când vine vorba de fapte concrete, PNL se opune majorărilor de salarii promise în campanie.
Astfel, la finalul actualei sesiuni parlamentare, PNL s-a opus unei legi care prevedea majorarea veniturilor medicilor și profesorilor spunând că bugetul de stat nu își permite o astfel de creștere. Când s-a votat legea, parlamentarii PNL au ieșit din sală.
Mai mult, după ce legea a fost totuși votată de parlamentarii PSD și ALDE, vicepreședintele PNL Eugen Nicolaescu a anunțat că liberalii împreună cu Guvernul Cioloș au atacat majorările de salarii la Curtea Constituțională, încercând astfel să blocheze aplicarea lor de 1 ianuarie 2017.
Nu în ultimul rând trebuie amintit că PNL-ul de astăzi a înglobat fostul PDL, iar pe lista liberalilor sunt mulți dintre cei care au susținut tăierea salariilor tuturor angajaților din sectorul public cu 25%.
Comunicat de presă la comanda PSD Botoșani.
Desteptul promite si prostul trage nadejde. De unde bani sa mareasca salariile bugetarilor daca nu din marirea unor taxe. Si in mediul privat cum ii obligam sa mareasca salariile pe patroni? Sau continuam conform zicalei ,, cine poate oase roade, cine nu ……,, .