Noi reguli pentru ocuparea funcției de manager de spital

spital-300x220Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori.

like facebookPrin această ordonanță de urgență se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie. De acum, selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite. Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management.

Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi,  în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.

De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu:

  • deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager;
  • alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.

În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul.

Pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.

Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management, potrivit unui comunicat de presă.

 

2 thoughts on “Noi reguli pentru ocuparea funcției de manager de spital

  1. Ce folos are sistemul sanitar daca orice „Dorel” cu „pile , relatii si cunostinte ” va ajunge director de spital universitar ? Asta ne trebuie acum ?
    Ce doctori tineri vor mai ramine in Romania , sa fie condusi de mari manageri politruci si ” apolitici” , fara a avea posibilitatea sa aiba o cariera implinita profesional ?
    Nu va mai saturati de aranjamente pentru voi , mari conducatori . Dati numai reguli otravite de interesele voastre si ale unor straini , va prefaceti ocupati de binele natiei , dar in realitate nu aduceti vreun folos majoritatii oamenilor din aceasta tara !

  2. Extraordinar!!!! Ce ,,reforma profunda” propune maestrul Ciolos!!!! Caca-maca! Asemenea restrictii au mai fost . Nu de o asemenea ,,reforma” are nevoie sistemul sanitar din Romania, ci de stabilirea unor norme clare de acordare a ingrijirii medicale in primul rind pentru toti cotizantii la CASS, Departajarea clara a sumelor platite sub forma de taxa (CASS) si includerea acestor sume pe cardurile de sanatate pentru a se constata in mod clar ce cota-parte suporta statul,iar pentru cei care nu sunt asigurati sa se stabileasca foarte clar sistemul de sprijin financiar din bugetul de stat. Pentru ,, abonatii”( pe sub mina) care vor cu tot dinadinsul sa faca operatii in strainatate, consumind sume uriase din cotizatiile noastre, sa se stabileasca un cuantum fix care sa nu depaseasca tariful normal din Romania, iar restul sa-l suporte aceste persoane. Astfel ar exista mai multe resurse financiare pentru medicamente.In plus, s-ar impune infiintarea unei intreporinderi de capital de stat pentru producerea medicamentelor in Romania, pentru a nu ne mai lasa jefuiti de toti golanii pusi pe capatuiala. Marea ,,reforma” a lui Ciolos inseamna doar inlocuirea unor manageri existenti, cu altii care sunt membri sau simpatizanti cu PNL. ACEASTA REFORMA se poate traduce cam asa:Foaie verde loboda, da-te jos din corcodus!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *