Cristina Roşu, o profesoară de pian la Liceul de Arte din municipiul Botoşani, a reuşit să strângă sute de donaţii pentru copiii nevoiaşi din centrele sociale. Cadourile, puse fiecare în cutii de pantofi, au fost oferite de zeci de elevi.
Gest de umanitate din partea unei profesoare care predă lecţii de pian la Liceul de Arte ”Ştefan Luchian” din municipiul Botoşani. Cristina Roşu a reuşit să-şi convingă elevii dar şi alte persoane cu suflet mare să doneze jucării, alimente şi rechizite pentru copiii nevoiaşi din judeţul Botoşani. Într-o singură săptămână a reuşit să strângă sute de donaţii, scrie ziarul Adevarul.
Profesoara de pian şi „săptămâna bunăvoinţei”
Iniţiativa Cristinei Roşu s-a născut din dorinţa de a ajuta copiii nevoiaşi într-o altă perioadă decât cea a sărbătorilor, atunci când de fapt, spune ea, prea puţini sunt interesaţi să le facă viaţa mai frumoasă. ”Sunt mulţi copii care se luptă cu sărăcia. Este trist să vezi cum cei mai mici dintre noi, fără nicio vină, înfruntă fără ajutor greutăţile vieţii. Greutăţi mari şi pentru un adult. Oricum la Liceul de Arte fiecare diriginte îşi implică elevii în acţiuni umanitare. Şi s-a născut această idee. Din dorinţa de a ajuta. Şi nu numai la sărbători, atunci când oricum în centrele de stat, aceşti copiii mai primesc donaţii. Merită să se bucure şi în zilele obişnuite“, spune Cristina Roşu. Prilejul de oferi bucurie celor oropsiţi, a venit pentru profesoara de pian, cu ocazia ”Săptămânei Bunăvoinţei”, derulată la nivelul întregii şcoli.
Atunci alături de psihologul şcolii dar şi cu acceptul conducerii, profesoara a început să pună pe picioare, un proiect de o săptămână prin care să strângă donaţii pentru nevoiaşi. Practic şi-a prezentat cauza cât mai convingător şi oriunde a putut, pentru a sensibiliza pe cei din jur. Elevii au donat în cutii de pantofi, oferind atât cât putea să încapă în aceea cutie. ”Proiectul nostru a început încă de luni, 7 noiembrie, dat fiind că suntem în ”Săptămâna Bunăvoinţei„. Am iniţiat un proiect la nivelul şcolii, numit ”Bucurie la Cutie”. Proiectul a fost demarat împreună cu doamna psiholog şi a constat în donaţii stocate în cutii de pantof, pentru ca efortul să nu fie prea mare, mai ales pentru elevi”, adaugă Cristina Roşu.
Sute de donaţii într-o singură săptămână
După o săptămână de promovare şi implicare sută la sută, donaţiile au depăşit cu mult nivelul aşteptărilor. O cameră a liceului s-a umplut cu donaţii. Majoritatea au venit de la elevi, în cutiile de pantofi. S-au strâns rechizite, dulciuri, fructe dar şi haine sau jucării. ”Spre bucuria mea impactul a fost extrem de pozitiv. Am reuşit să adunăm o mulţime de fructe,dulciuri,rechizite. Au fost şi hăinuţe şi jucării, toate noi. Suntem fericiţi că oamenii se gândesc la ceilalţi“, spune profesoara de pian. Fiecare donaţie a fost selectată şi ambalată frumos, sub forma unui cadou.
Practic sunt ”cadouri-extrasezon” cum le-a denumit o elevă implicată în colectare. Mulţi elevi au luat modelul profesoarei şi au promovat cauza campaniei.
Copiii nevoiaşi şi bucuria din cutia de pantofi
Odată ce au fost strânse suficiente ajutoare, profesoara împreună cu directorul adjunct dar şi numeroşi elevi au plecat personal să ofere cadourile copiilor din diferite centrele de protecţie socială. Fie cei aflaţi în plasament, fie cei cu handicap sau aflaţi în diferite forme de protecţie socială. Totodată cadouri au primit şi copiii nevoiaşi care învaţă la şcoala şi grădiniţa din Orăşeni-Schit.
Au urmat copiii din Centru de Protecţie Socială de la ”Micul Prinţ” din municipiul Botoşani, dar şi cei de la Centrul ”Sfântul Mina“, destinat micuţilor cu handicap sever. Totodată pachete vor fi trimise şi la căminul de la Truşeşti, în nordul judeţului Botoşani. ”Sunt foarte fericită, că din puţinul meu, am reuşit să aduc bucurie. Aşa mulţumesc eu că sunt norocoasă că am o familie şi condiţii să învăţ şi să mă bucur de viaţă. Ei nu au fost aşa de norocoşi şi nu este vina lor. Îmi place să îi ajut“, spune o fată de clasa a VI a implicată în strângerea de fonduri. Cristina Roşu spune că va continua această misiune, încercând să sensibilizeze, inclusiv pe cei cu potenţă financiară mare, pentru cadouri şi ajutoare mai consistente.
Sursa: Adevarul