Botoșănenii pot să plătească retroactiv contribuția la pensii. Vezi în ce perioadă și noutățile!

Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani
Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani

Legea 186/2016 aduce posibilitatea platii contributiei de asigurari sociale pentru perioade anterioare, de pana la cinci ani, de catre persoane ce nu au fost asigurate in acele perioade in nici un sistem de pensii.

like facebookMasura este inclusa in Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii , care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016 și a intrat în vigoare  incepand cu data de 27 octombrie 2016. În esență, prevederile oferă cetățenilor posibilitatea de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care acestia nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public sau în alte sisteme neintegrate acestuia.

Așadar, persoanele interesate pot să plătească contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune Legea nr. 186/2016. Concret, plățile retroactive vor putea fi făcute pentru perioade ce încep cel mult  din noiembrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare.

Este important de subliniat faptul ca plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, atingerea vârstei facandu-se prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030, conform dispozitiilor legii.

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate vor avea la dispoziție cel mult șase luni pentru a face acest lucru. Concret, cele șase luni vor fi calculate de la data la care noua lege a intrat în vigoare. Asta înseamnă că persoanele interesate vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii doar în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017. Totodată, va exista și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar desemnat prin procură specială.

„Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul (…) o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, reglementat de legislația în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale”, este explicat în Legea nr. 186/2016, cu precizarea că este vorba de cuantumul salariului minim brut aflat în vigoare în perioada/perioadele pentru care se face plata retroactivă. De exemplu, dacă plata se va face pentru luna ianuarie 2016, se va lua în calcul cel puțin valoarea salariului minim de 1.050 de lei pe lună. În același timp, baza lunară de calcul amintită nu va putea fi mai mare decât „valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, după cum se arată în actul normativ.

În ceea ce privește cotele de contribuție ce vor fi folosite la calcularea contribuției efective la pensii, ce va fi plătită de persoanele interesate, acestea vor fi, de asemenea, cele prevăzute de legislația în vigoare în perioada/perioadele pentru care se va face plata. Suma achitată cu titlu de contribuție de asigurări sociale va fi actualizată cu indicele de inflație publicat în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.

“Plata retroactivă a contribuției la pensii va putea fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată va trebui făcută în cele șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, adică în perioada 27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017.Suma reprezentand contributia  de asigurari sociale datorata, care se achita intr-o transa, se calculeaza astfel incat sa fie corespunzatoare unei sau unor luni intregi din perioada in care se solicita asigurarea iar in situatia in care contractual de asigurare va fi incheiat fix in data de 27.04.2017, plata contributiei se va putea face numai intr-o singura transa, in aceeasi zi. Precizam ca plata se va putea face atat  în numerar la casieria casei de pensii  cat si in contul casei de pensii deschis la Trezoreria Botosani – cont IBAN RO30TREZ11622210311XXXXX”,  declara Ioan Buzila, director executiv adjunct al CJP Botosani.

Sursa: comunicat CJP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *