Poliția avertizează! Noi metode de înșelăciune folosite de escroci: Metoda ”EON”, ”Detergentul”, ”Cerșetorii”

inselaciune-prin-telefonMetodele folosite de escroci pentru a-şi duce la îndeplinire activitatea infracţională sunt diverse. Pe lângă folosirea apelurilor de tip „ACCIDENTUL”, infractorii mai recurg la:

Metoda “E-ON”: infractorii pretind că sunt  reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, etc. şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.

like facebookMetoda “DETERGENTUL”: falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.

Metoda “DERATIZARE”: sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă.

Metoda “CERŞETORII”: persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.
ATENŢIE! Victimele acestui gen de infractori fac parte îndeosebi din categoria persoanelor în vârstă, care sunt vulnerabile.

Aceşti infractori, denumiţi „falşi vizitatori”, acţionează prin distragerea atenţiei sau prezentarea sub calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos şi, de obicei, pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate.

Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.

De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casele victimelor. Uneori, îşi confecţionează şi poartă chiar salopete cu logo-ul unui furnizor de servicii.
În general, urmăresc să sustragă sume de bani, însă se mulţumesc şi cu bunuri mici, dar de valoare (telefoane, bijutierii).
Odată ce pătrund în locuinţă:

Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare.

Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau in bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile pe care le găsesc pe holul apartamentului.

Manifestând o vigilenţă sporită, puteţi evita victimizarea prin astfel de înşelăciuni/furturi.

Înainte de a permite accesul în locuinţă a unor asemenea persoane, asiguraţi-vă cu privire la calitatea pe care acestea v-o prezintă. Puteţi verifica acest aspect, apelând telefonic companiile furnizoare ale serviciilor respective, pentru a vă confirma programarea activităţilor de mentenanţă.

Verificaţi, în blocul unde locuiţi, dacă s-au efectuat lucrări similare şi în alte apartamente.

Solicitaţi ajutorul unui vecin, pentru a vă însoţi în locuinţă, pe parcursul unei asemenea intervenţii.

Nu ezitaţi să apelaţi numărul unic pentru urgenţe 112, dacă totuşi aţi căzut victimă acestui gen de infracţiuni!

Cu cât mai repede alertaţi Poliţia, cu atât cresc şansele identificării şi găsirii autorilor!

Sursa: comunicat IPJ Botoșani

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *