Municipalitatea botosaneana a gazduit, in cursul zilei de miercuri, conferinta de inchidere a proiectului „Diversitate culturala – pilon de dezvoltare comunitara in judetele Botosani, Bistrita-Nasaud si Iasi”, implementat in parteneriat cu municipiile Bistrita si Asociatia Iubire si Incredere din Iasi, in cadrul programului PA17/R013 Promovarea diveristatii in cultura si arta, in cadrul patrimoniului cultural european, finantat prin granturile SEE, program gestionat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Conferinta de finalizare a proiectului s-a desfasurat in sala de Consiliul Local, in prezenta unui public numeros format din reprezentanti de la institutii culturale din oras, a unor ONG-uri, a unora dintre reprezentantii etniilor din judet, dar si a reprezentantilor unitatilor care au derulat proiectul. Valoarea proiectului a fost de 863.268,95 lei reprezentand in proportie de 100% finantare nerambursabila din fonduri SEE si de la Guvernul Romaniei. Proiectul a a avut ca obiectiv general promovarea unei mai bune intelegeri a diversitatii culturale si consolidarea dialogului intercultural.
In acest sens, atat in Botosani, cat si la Bistrita si Iasi, au avut loc manifestari culturale in care au fost implicati reprezentanti ai etniilor existente in cele trei judete, de la romani, rusi, greci, la armeni, lipoveni etc. Cea mai recenta manifestare care a avut loc la Botosani, in cadrul acestui proiect, a fost Festivalul Diversitatii Multiculturalitatii, desfasurata la inceputului lunii septembrie, in cadrul caruia au avut loc o degustare de produse culinare apartinand etniilor locuitoare in judet, un concert de muzica clasica, concerte de muzica destinate copiilor, expozitii de fotografii, dar si concertul lui Nicole Cherry dedicat celor mai tineri sau cel sustinut de cantaretele pop-opera, Ianna Novac si Mediana Vlad alaturi de Dios orchestra.
Cei prezenti la evenimentul de inchidere a proiectului au apreciat activitatile derulate. „Proiectul a deschis o pagina pentru a ne cunoaste si asta e un lucru mare, dar materialele care s-au realizat trebuie sa fie intens difuzate, sa nu lipseasca din biblioteci, din scoli, sa fie la mass-media locala, ca o directie pentru ca noi suntem cei care trebuie sa ne promovam valorile”, a spus Florin Egner, reprezentant al etniei armenilor la Botosani. Traian Apetrei, director al teatrului Mihai Eminescu, a spus si el: „Suntem prin acest proiect un model intr-o lume in care diferentele etnice fac atatea divergente”. Iar Danut Hutu, directorul Directiei pentru Cultura Botosani a apreciat ca astfel de proiecte pot da nastere la alte proiecte interesante pentru promovarea noastra turistica.
La conferinta de inchdiere a proiectului a participat si primarul Catalin Flutur care a salutat audienta apreciind eforturile care s-au facut pentru ducerea la indeplinire a tuturor activitatilor.
Totodata, el a subliniat ca, din pacate, la nivelul municipiului Botosani, in doi ani, acesta a fost singurul proiect cu bani europeni care s-a desfasurat si ca, de acum inainte, preocuparea municipalitatii este aceea de a cauta toate liniile de finantare pentru a aduce din nou bani europeni in oras pentru dezvoltare.
Conferinta s-a incheiat cu un moment artistc sustinut de simpatica Oana Tabutoc care le-a cantat tuturor celor prezenti, cum era firesc, cantecul „Lyubov”, cu care ea a cucerit publicul si aici in Romania, dar si la fratii de peste Prut.