Judecătorii botoşăneni au dat, marţi, o hotărâre în premieră când au decis, în cadrul unui proces colectiv, calcularea ratelor la cursul din data la care au fost contracte creditele în franci elveţieni.
Este vorba despre o decizie dată de Judecătoria Botoşani într-un proces în care 8 familii se judecau cu Banca Transilvania, ce a preluat Volksbank, banca de la care au luat credite în perioada 2007-2008 când francul era mult mult mai ieftin, oscilaţiile fiind ulterior şi de 2,5 lei.
Clienţii, prin intermediul avocatului, au invocat aspecte din teoria impreviziunii, o teorie folosită în drept. În acest caz s-a menţionat că nici o parte a contractului nu putea să prevadă o asemenea ascensiune a francului elveţian. Calculele au arătat că dezechilibrul cursului valutar a influenţat mai mult de 10% din suma totală a creditelor contractate.
De asemenea au fost aduse şi agrumente personale, în acest dosar fiind vorba despre 8 familii de bugetari cărora li s-a aplicat o micşorare a salariilor cu 25% în timpul crizei financiare. Prin denominare, clienţii şi-au achitat creditele contractate şi mai mult decât atât, unii dintre ei vor primi şi bani înapoi de la bancă. Sentinţa nu este însă definitivă.
„Cu acest proces am inregistrat cea mai importanta victorie impotriva bancilor din Romania, clientii imprumutati in moneda CHF primind in sfarsit dreptatea pe care o meritau. Este o solutie corecta din toate punctele de vedere care atesta faptul ca si imprumutatii sunt puternici in fata bancilor si pot restabili echilibrul contractual in instanta.
Este extraordinar ca pentru cea mai mare parte dintre clientii in cauza solutia inseamna practic lichidarea creditului contractat initial la S.C. Volksbank S.A. si preluat de S.C. Banca Transilvania S.A., si chiar se va constata ca acestia au rambursat mai mult decat suma datorata, Banca fiind obligata sa restituie sumele platite in plus rezultate din fluctuatia cursului valutar.
Vorbim, deci, de o obligatie a Băncii de a restitui clientilor sute de mii de lei pentru fiecare conventie in parte intrucat numai diferenta de curs valutar CHF-RON intre cel practicat in perioada 2007-2008 si cel prezent este de peste 2 lei/CHF, fara a lua in calcul ca in anul 2014 cursul CHF s-a ridicat la 4,5 lei, ceea ce inseamna ca Banca are de restituit clientilor cel putin 70.000 lei pentru fiecare contract de imprumut precum si, cel mai important, va fi obligata sa incaseze ratele la cursul CHF din data incheierii conventiilor de credit”, a declarat Alina Pînzar, avocatul clienţilor.
Asa ar trebui sa se intample si cu creditele in alte valute!
Dorim un nr de dosar
http://portal.just.ro/193/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=19300000000183041&id_inst=193
Cei care au facut anul trecut conversia din franci in lei la Banca Transilvania si au pierdut enorm de mult vor fi si iei ajutati sa poata benificia de cursul sentintei judecatoresti ?
Va multumesc!