Aproximativ 1700 de angajați din sistemul sanitar botoșănean se află, miercuri, în grevă de avertisment. Cei mai mulți, în număr de 1.100, sunt de la Spitalul Județean. Potrivit lui Octavian Dumitru, liderul Sanitas Botoșani, a declarat că protestatarii vor purta banderole la mână și vor lucra normal.
” Vor fi în grevă de avertisment asistenți, medici, infirmieri și tot personalul care lucrează în sistem. Nemulțumirile sunt de ordin salarial si vizează inechitățile care au apărut prin documentele care s-au elaborat acum, fiind vorba de Ordonanța 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016”, a declarat Dumitru.
Sindicaliștii din sănătate cer aceeași salarizare pentru personalul din unitățile clinice și cele neclinice, dar și calcularea sporurilor și a altor drepturi la salariul de bază actual.
O altă nemulțumire ar fi reașezarea salariilor pentru tot personalul de specialitate pe aceeași funcție și pe aceeași grilă, dar care au studii diferite. Promovarea unei legi a salarizării specifice sectorului sanitar ar fi o altă doleanță.
Pe 19 octombrie, în spitalele din Botoșani va fi declanșată o grevă de avertisment cu întreruperea activității, între orele 8 și 10, urmând ca pe 31 octombrie să fie declanșată greva generală.
medici au fost uniti si au rezolvat prob salariale,fara ei nu se poate face un serviciu medical,dar fara un asist,inf,fochist,portar etcse poate face un serviciu medical?SINDICATUL SOLIDARITATEA NU INTRA IN GREVA?
Sindicatul Solidaritatea Sanitară din Botoșani nu dorește să ia parte la protestele sindicale pentru interese politice. Singura „politică” ce ne interesează este „politica sindicală”, adică apărarea – în mod real și realist – a intereselor membrilor de sindicat. Dacă analizăm revendicările colegilor care anunță greva generală, constatăm:
1. Extinderea CCM la nivel de sector ?! – această revendicare nu are nicio logică întrucât actualul CCM pe sector expiră la 29.11.2016 și nu mai poate fi prelungit. Așadar, să ceri extinderea unui contract care expiră peste o lună și jumătate pare destul de ciudat. Mai mult, dacă faci grevă generală în 31 octombrie, înseamnă că mai rămân doar 29 de zile;
2. Corectarea inechităților produse de OUG 20 și 43/2016?! Aceste două ordonanțe nu au nicio legătură cu introducerea de discriminări, din contră. Ele au reglat o parte semnificativă dintre discriminări: pentru personalul medical au eliminat discriminările la nivel național iar pentru personalul nemedical la nivel de unitate (aici, ca și în cazul personalului medical, există varianta justiției inclusiv pentru obținerea retroactivă a drepturilor pe decizia ÎCCJ referitoare la legea 71/2015);
3. Singurele revendicări reale sunt cele referitoare la raportarea sporurilor la actualul salariu de bază și la nivelul salariilor din unitățile neclinice.
4. Revendicarea referitoare la o lege distinctă pentru Sănătate este de mulți ani revendicarea noastră principală dar pentr ei este o noutate, în anii anteriori solicitând continuu că vor aplicarea Legii 284/2010.